KIA STORY 1
RECEPT OCH BILDER UR BOKEN GRILL - BONNIERS STORA
BOK OM ATT GRILLA. BONNIERS FÖRLAG. VILL DU VINNA ETT EGET EX AV BOKEN? SE SID XX. Pippi på grillen Vi laddar redan nu för sommarens grillfester och bjuder på fyra läckra kycklingar och en anka. Fläkt kyckling 6–8 portioner 1 kyckling, cirka 1,5 kg 50 g smält smör rub, exempelvis korean hot rub eventuellt salt Metoden att fläka en fågel och grilla platt är mycket bra. Visst förlorar man det ståtliga med att servera en fågel hel, men man vinner i jämnhet och saftighet i köttet. 1. Hetta upp grillen till cirka 200 grader. 2. Vänd kycklingen så.att bröstet är nedåt. Skär bort ryggraden. Använd en sågtandad kniv, det är lättast (ryggraden kan sparas till framtida såskok). 3. Vänd kycklingen och pressa den platt. Pensla den med smör. Strö över rub. 4. Lägg kycklingen med skinnsidan på grillgallret. Grilla på direkt värme 5–7 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen på grillen (eller flytta fågeln till indirekt värme) och grilla cirka 20 minuter, tills fågeln har en innertemperatur på 65 grader. Tänk på att mäta med termometern i bröstet eftersom det blir färdigt sist. 5. Låt kycklingen vila 5 minuter. Yakitorispett 4 portioner 500–600 g kycklinglår utan ben och skinn 40 KIASTORY 1/2016