Nöjesnytt Växjö 1
Nöjesnytt Växjö Fiddes Nattbok
Nöjesnytt Växjö Trend
Många tycker att det är svårt att välja vitt vin.
Att det är dyrare än rött och lätt kan smaka surt. Här reder vi ut begreppen och tipsar om hur du matchar rätt vin till såväl fisken och osten som desserten. hur det smakar. Det gäller att lära sig de vita vinerna. Varför de smakar som de gör och hur man ska hitta goda varianter av samma typ av vin. J Ett bra tips är att lära sig tyda Systembolagets smakklockor. Strunta i symbolerna med fiskar och kinesiska tempel. Däremot är smakklockorna, som anger fyllighet, syra och sötma, bra vägledare som kan ge en indikation om hur vinet smakar. De ger också en hint om vad vinerna kan passa till. Ett annat tips är att notera de fem kategorier som Systembolaget delar in vinerna i: Friskt & Fruktigt, Druvigt & Blommigt, Lätt & Avrundat, Fylligt & Smakrikt och Sött. Just nu finns en bra broschyr på Systembolaget som ni kan plocka upp - Vita viner, smakklockor och smaktyper. Och medan ni provar er fram till era favoriter kommer här tips på några vita viner - en från varje smakkategori. ■ TEXT: JENS DOLK FOTO: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX ag har hört många säga att det är svårare att hitta bra vita viner än röda. Frågan är om det är sant? Jag tror det beror på att vi dricker mer rött och att vi därför är mer vana vid Marqués de Riscal 2012 (6001), Rueda, Spanien FRISKT & FRUKTIGT. Gott, svalt och friskt vin med fruktiga pärontoner, limeaktig syrlighet och toner av svartvinbärsblad. Gjort på de spanska druvorna verdejo och viura, men påminner lite om en sauvignon blanc. PASSAR TILL: Gott som drinkvin eller till lättare rätter på fisk och skaldjur. PRIS: 74 kronor BETYG: nnnnn Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2011 2190), Alsace, Frankrike DRUVIGT & BLOMMIGT. I denna kategori finns många halvtorra viner med sötma. Detta vin är torrt men upplevs lite sötaktigt med en mogen druvighet, krydda och honungstoner. PASSAR TILL: Superbra all roundvin till ost och gräddiga svampsoppor. PRIS: 129 kronor BETYG: nnnnn 50 | nöjesnytt Penfolds Thomas Hyland Chardonnay 2011 (6023), South Australia, Australien FYLLIGT & SMAKRIKT. Här ger fatlagring både rostade toner och viss vaniljaktig smörighet. Exotisk fruktighet i doften övergår i smaken till stramare uttryck med äpplighet och frisk syra. PASSAR TILL: Perfekt till smakrika grillade skaldjur eller till lättare kötträtter. PRIS: 109 kronor BETYG: nnnnn Bodega Piedra Negra Pinot Gris 2012 (6193), Uco Valley, Argentina LÄTT & AVRUNDAT. Bland dessa viner som bara är 20 till antalet har jag ingen favorit. Men letar ni efter ett lättdrucket vin som funkar fint på egen hand så är detta gott. PASSAR TILL: Som drinkvin eller till asieninspirerad mat. PRIS: 79 kronor BETYG: nnnnn MÅNADENS MINITIPS TID FÖR KANTARELLER En toast med smörstekta kantareller är svårslaget. Testa gärna både rött och vitt vin till. Vad tycker du är godast? För mig är det dött lopp - men det gäller som sagt att välja rätt vin. Gärna ett lite lättare rött, som inte tar över den delikata svampsmaken, och gärna med lite syra som kan gå emot det feta från smöret. Till exempel La Celia Reserve Pinot Noir 2009 (6593) från Mendoza, Argentina, för 71 kronor. Eller så tar ni ett vitt vin med fattoner och vaniljkaraktär som harmonierar med smakerna i det brynta smöret. Prova gärna Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2012 (6522) från Casablanca, Chile, för 90 kronor. Castiôn Moscato d’Asti 2012 (7873), Piemonte, Italien SÖTT. Bland de söta vinerna finns stor variation och här måste man mer se till vad det är för slags vin, och inte bara gå efter smakklockorna, för de smakar väldigt olika. Detta vin är sött utan att vara för sött. PASSAR TILL: Syrliga desserter som glass, sorbet, färsk frukt och citronkaka. PRIS: 3 liter 85:BETYG: nnnnn
Nöjesnytt Växjö Studentliv
Nöjesnytt Växjö Notiser
Nöjesnytt Växjö Digilistan
Nöjesnytt Växjö Serier