Ingredienser ½ kg fiskskrov 1/4 purjolök 1 palste
rnacka 1 fänkål ½ gul lök 4 vitpepparkorn (hela) vatten Fiskfond Instruktioner ca 3 h Du kan använda hela skrovet, även huvudet. Men då måste du skära bort gälarna, annars kommer fonden att bli besk. Använder du laxskrov, bör detta endast användas till laxrätter. • • Skär/klipp bort gälarna. Skölj fiskskrovet fritt från blod, lägg sedan i en stor kastrull och fyll upp med vatten. Skala och skär ner grönsakerna i små tärningar. • Koka upp och skumma av (ta bort skummet), tillsätt grönsaker och kryddor och låt koka på svag värme i ca 15 min. • • • • Dra av kastrullen från plattan och låt stå och dra ca 1 timme Sila av fonden i en finmaskig sil och sedan låt stå i ca ½ - 1 timme, då kommer ev. grumlighet falla till botten. Häll över allt utom bottensatsen i en ny kastrull och koka försiktigt ihop till halva mängden. Fonden är färdig och går utmärkt att frysa. Med denna fond kan du göra goda såser och soppa med ljuvligt resultat! 107