Ingredienser 6 personer ca 1 kg gösfiléer 600 g c
ocktailtomater 2 schalottenlökar 2,5 msk fiskfond (koncentrerad) alt. 3 dl egentillverkad fond 3 dl grädde 1 dl vitt vin cidervinägersenap (eller annan grov senap med lite vinäger) 1,1 kg potatis 1,5 msk timjan alt. färska timjan kvistar dill (garnering) gräslök (garnering) smör matolja alt. olivolja maizena salt och peppar Smörstekt gös med semi dried tomater och grov senapssås Instruktioner Om du använder hel gös är det lättast att fjälla fisken innan du tar ur den. Stycka sedan till filéer och därefter portions bitar. Använder du egentillverkad fond, skall du inte tillsätta vatten. • Sätt ugnen på 100 grader. Tvätta cocktailtomaterna, lägg dem i en ugnssäker form och vänd runt dessa i olja. Krydda tomaterna med 2 msk socker, 1 msk salt, 1 tsk svartpeppar och 1,5 msk timjan. Torka tomaterna i ugnen ca 1 – 1,5h (semi dried). • • Stycka den fjällade gösen i lagom stora portionsbitar om ca 160 g. Skala och finhacka schalottenlöken, fräs den i en kastrull med 1 msk smör. När löken blivit mjuk (men inte fått färg), tillsätt då 2,5 msk koncentrerad fiskfond, 2,5 dl vatten och 1 dl vitt vin. Koka på medeltemperatur i ca 10 min, tillsätt 3 dl grädde och fortsätt i ytterligare ca 15 min. Mixa såsen, tillsätt 4 msk cidervinägersenap och fortsätt koka ca 5 min. Smaka av såsen med lite salt och peppar vid behov. Om du vill ha såsen tätare, red då av med maizena. • • Skala potatisen och koka den i ca 20 min, glöm inte att salta vattnet! Stek gösen på medel hög temperatur, använd rejält med smör. Börja med skinnsidan neråt. Salta och peppra, stek fisken ca 1,5 min på vardera sida (tills den fått fin färg). Är fiskbitarna större kan det behövas längre tid, kontrollera med en termometer om du är osäker. Fisken bör hålla 45 – 50 grader, då är den perfekt tillagad! • Servera gärna med lite smör och finhackad gräslök över potatisen och några dillkvistar ovanpå fisken! ca 2 h Använder du egentillverkad fond, skall du inte tillsätta vatten 109 JAGUAR KOCKEN