Nöjesnytt Helsingborg 1
EN BLANDNING MELLAN MODERNT OCH KLASSISKT Jonas L
yngman och Ulrik Madsen har öppnat sin drömrestaurang på en lugn sidogata mitt i pulsen i Helsingör. Text: Christel Molin Foto: Restaurang Appetit 2014 började Jonas Lyngman plugga till kock i Köpenhamn eftersom han menar att kockutbildningen i Danmark håller högre kvalitet än kockutbildningen i Sverige. Efter utbildningen, några restaurangjobb i Danmark och ett par i Sverige kom möjligheten att jobba som kökschef på Helsingör restaurangen Bistro Vogelhaus – som huserade i exakt samma lokaler som de nu tagit över. – Det var i december 2020 som de förra ägarna öppnade Bistro Vogelhaus här. Men de kunde bara hålla öppet i fem dagar, sen slog de igen på grund av corona och var stängt fram till april 2021, då de lyckades öppna igen och köra på fram till februari i år. Då bestämde sig dock ägarna till Bistro Vogelhaus för att de inte orkade längre – och Jonas Lyngman, som lärt känna dem som ägde fastigheten, såg chansen. Och det var på Bistro Vogelhaus de två, Jonas Lyngman och Ulrik Madsen, lärde känna varandra. Ulrik Madsen arbetade i serveringen på Bistro Vogelhaus. – Ulrik känner hela stan och han kan verkligen det där med att få en gäst att vilja stanna länge på restaurangen. Det är sådant man vill ha när man ska driva restaurang, säger Jonas Lyngman. Stämningen i den nya restaurangen Appetit är en blandning mellan modernt och klassiskt – en plats där de hoppas att stammisar ska trivas samtidigt som finsmakarna kommer dit. Nyligen fick de omdömet av en gäst att de lyckas kombinera just fine dining med dansk hygge. - Det är precis den känslan vi vill åt, här ska de som bor i Helsingör känna sig hemma samtidigt som det vi serverar håller internationell hög klass, menar Jonas. I deras internationella kök lagas det mat på danska råvaror. Menyn uppdateras regelbundet, de har till exempel en fyra rätters med vinmeny , cava och snacks. Det kommer också en julinspirerad meny i december med tre eller fyra rätter där de serverar några av de danska klassikerna med en internationell touch. Restaurangen har öppet onsdag-lördag och det är klokt att boka bord i god tid då de är populära. Läs mer och boka bord på restaurantappetit.dk. Adress: Sct Olai Gade 29A, 3000 Helsingør, Danmark Telefon: +45 41 92 40 40 26 | nojesnytthelsingborg.se