Nöjesnytt Helsingborg 1
KOCKNÄTVERKET TAKEOVER 2014 startade Lisa Lönner
och Linn Söderström det kvinnliga kocknätverket TakeOver – som går ut på att kvinnliga kockar tillfälligt tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. En av dessa är skånska Frida Nilsson, som varit med fem-sex gånger runtom i Sverige. Text: Joakim Löwing - Väldigt positivt att synliggöra och skapa bättre förutsättningar för kvinnliga kockar, tycker hon. Kockarna Lisa Lönner och Linn Söderström tyckte att det var alldeles för få professionella kvinnliga kockar som syntes utåt. De ville bidra till att skapa fler kvinnliga förebilder och öka möjligheterna till att bygga upp sina nätverk inom yrket – och grundade därför TakeOver. -För egen del har jag alltid älskat att laga mat, men utbildade mig till civilekonom på Handelshögskolan och jobbade länge inom PR-branschen – där man kan säga att det var ganska jämställt mellan män och kvinnor. När jag sedan bytte bana för ungefär tolv år sedan och startade en egen restaurang vid vår villa på Resarö i Stockholms skärgård upptäckte jag hur ojämnställt kockyrket är, berättar Lisa. Syftet med TakeOver är att enbart kvinnliga kockar tar över olika av Sveriges bästa restauranger för en kväll. Oftast brukar det vara mellan fem och sju per gång. -Varje kock skapar sin egen rätt att synliggöra för restaurangpubliken. Det är alldeles för sällan som kvinnliga kockars matlagning och deras prestationer lyfts. Nätverket har i dag vuxit ända till över 200 kvinnliga medlemmar runtom i landet. Runt 70 av dessa har medverkat på gästspel en eller flera gånger på ett 20-tal olika restauranger och lagat över 250 rätter. -Det började ta fart ordentligt, sedan kom ju tyvärr pandemin och det blev ett ofrivilligt uppehåll på två år – innan det var dags 28 | nojesnytthelsingborg.se för en comeback på restaurangen Portal i Stockholm den 3 oktober, säger Lisa. En av de kockar som varit med och gästspelat vid flest tillfällen är skånska Frida Nilsson, 39, från Vejbystrand – numera boende i Malmö. -TakeOver är ett väldigt bra och positivt initiativ som har breddat mitt nätverk med kockar mycket, där jag har lärt känna en massa duktiga och kreativa kvinnor i branschen, säger hon. Inte minst bidrar det också till att öka antalet kvinnliga förebilder inom yrket i Sverige. -Att det är så pass få kvinnor som deltar i kocktävlingar beror säkert både på tradition och att de inte har vågat ta för sig på samma sätt som männen. Även om det har blivit bättre de senaste åren finns fortfarande mycket att göra, både vad gäller fler kvinnor som tävlar och fler kvinnliga professionella kockar. Som liten hängde Frida gärna i köket när hennes farmor lagade mat och tyckte om att hjälpa till. Speciellt när skånsk husmanskost stod på menyn, vilket var en favorit. -När jag var tretton år fick jag mitt första sommarjobb på en sommarrestaurang hemma i Vejbystrand och minns att jag tyckte det var roligt. Sedan läste jag gymnasiet på restaurangskolan i Ängelholm, innan flytten till Göteborg för att mitt första arbete. Det har nog alltid varit ganska självklart vilken bransch jag ville och skulle jobba inom. Genom åren har Frida varit anställd på många olika krogar – även utomlands i bland annat Norge och Spanien. -2015 var jag med och öppnade hotellet Clarion Malmö Live, där jag var kökschef i två år. Därefter fick jag möjligheten att tillsammans med Oscar Johansson, restaurangchef på MJ'S i Malmö, att skapa en restaurang som vi själva skulle vilja vara gäster på. Det är en restaurang där grönsakerna står i fokus på tallriken utan att vara helvegetarisk, med en smakbild som inspireras från medelhavet – allt i en avslappnad stämning. Sedan våren 2021 lyder titeln koncept & kvalitetsutvecklingschef för ESS Group – som äger och driver tolv destinationshotell i Sverige, Norge och Danmark. -Jag jobbar övergripande med utveckling av matkoncept och hållbara råvaror. En del i mitt uppdrag är att åka runt bland våra olika hotell och skapa nya menyer tillsammans med respektive köksmästare. Att tävla är ingen viktig del i karriären, men något hon ändå har gjort en del – och dessutom minst sagt framgångsrikt. Dels var Frida med och vann silver i både VM och OS 2012 och 2012 tillsammans med Skåne Kulinar och blev bland annat även tvåa i Kockarnas kamp 2014. -Jag har mer sett det som något roligt vid sidan av, även om det givetvis är kul att det har gått så pass bra. I år fick jag också äran att ingå i juryn till Årets kock – som ju Jessie Sommarström vann. Jättebra och mycket positivt att det var en kvinna som vann – och kan fungera som en viktig förebild, ler Frida Nilsson.