Nöjesnytt Växjö 1
smoke &unkyard För alla som gillar grillat, öl oc
h pittoreskt ruffiga miljöer finns det nu ett ställe ett par mil utanför Växjö som man absolut inte får missa. Smoke & Junkyard heter det, och drivs av en av Växjös mest kända och framgångsrika kockar någonsin, Ola Olsson. E n liten hemmasnickrad skylt med texten BBQ & BEER vid infarten till Olofstorp, längs riksväg 23 utanför Grimslöv, är det enda som avslöjar att det finns möjlighet att släcka både hunger och törst i den småländska skogen. Den dammiga grusvägen som leder upp till Smoke & Junkyard får en först att tro att man blivit lurad – inte kan det väl ligga en bar och restaurang här ute i ingenstans? – men snart dyker det upp en liten röd stuga, omgiven av ett garage, ett antal containrar och allsköns bråte, bokstavligt talat. När man väl stiger in på Smoke & Junkyards område överväldigas man av atmosfären och känner sig för ett ögonblick förflyttat till någonstans i den amerikanska Södern, och det är precis det ägaren Ola Olsson är ute efter. Om namnet klingar bekant är det inte så konstigt; för många Växjöbor uppväxta under 1990talet var Ola och hans bröder Jonas och Torbjörn förknippade med varumärkena Bröderna Olsson och Garlic & Shots, och – vitlök. Det var 1989 som Ola och Jonas tröttnade på att kuska runt och säsongsjobba i diverse kök och bestämde sig för att starta en restaurang i Stockholm. Konceptet handlade om att använda sig av vitlök. I allt, och menar vi ALLT. Vitlöken var ganska ny som ingrediens i det svenska köket vid den här tiden och succén lät inte vänta på sig. Bröderna Olssons på Söder blev den mest omskrivna och populära restaurangen i hela huvudstaden och några år senare hade man en filial även i London. Båda restaurangerna finns kvar och fortsatt oerhört populära. Men efter 27 år i vitlöksbranschen – med bland annat en flerårig period på Mallorca med Garlic & Shots – kände Ola Olsson att det var dags att börja trappa ner och göra någonting nytt. Och som så många andra sökte han sig tillbaka till rötterna. – Med ålderns rätt har jag insett vilket kvalitetsliv det är att bo här nere. Jag kan Stockholm och London nu och det är nästan mer spännande att komma hem nu och upptäcka grejer som man kanske inte fattade när man var yngre. Ska jag göra någonting nytt är det dags nu. Om fem år är jag ju pensionista 22 | nöjesnytt på riktigt, då kanske man sitter i rullstol eller vad fan som helst, säger Ola, halvt på skämt, halvt på allvar. Ola Olsson är en riktig karaktär. Pratsam, skämtsam, högljudd och karismatisk och han har, trots alla år i huvudstaden och på olika platser i världen, inte förlorat ett uns av sin småländska dialekt. Och på något sätt känns det som om han är som allra mest i sitt rätt element här, bland skrot, loppisprylar, ölflaskor och en allestädes närvarande doft av grill. – Det här är ju ett drömställe egentligen. Det hela började med min samlarmani; att gå på loppis har alltid varit ett stort intresse. Vi ärvde det här huset efter farsan och det har fungerat som ett lager, där jag bara fyllt på med all skit jag köpt genom åren. Men så förra julen påpekade brorsan att jag var tvungen att fixa till det, han kom inte innanför dörren när han var här, haha. Min första tanke var att köra loppis sommaren 2016, men jag ville ha någonting mer, kanske sälja lite våfflor och ha ett café. Men det är ju tråkigt, man måste ju ha bira. Så jag kollade med Alvesta kommun och fick tillstånd. Jag hade redan en fullt utrustad kökscontainer så det var bara att köra igång. Jag hade läst om smoke och barbeque-trenden från USA och det verkade kul och tänkte att det verkligen skulle passa här. Det blev en ny utmaning, samtidigt som jag vill göra andra grejer som inte har med vitlök att göra. Eftersom Bröderna Olssons är så förknippat med vitlök ville jag inte blanda in det namnet heller, säger Ola och ler finurligt. Trots noll marknadsföring blev förra sommaren en stor succé, vilket gjorde att Ola bestämde sig för att köra ett år till. Konceptet är baserat på så kallad guerilla cooking – matlagning av hög standard under extrema förhållanden och nära till naturen – och kommer i år att utökas med en våffelveranda på baksidan, där man även kommer att servera smörrebröd och glass och med plats för både lekhörna och Olas älskade loppis. Ola har också passat på att förvandla garaget till en riktig juke joint bar, komplett med de egna ölen Pissing Monkey och Trigger Happy på fat, vinyl-DJ-bås och bourbon och gin. I princip hur coolt som helst, om du frågar mig. Att döma av förhandsintresset kommer även sommaren att bli en succé, menar Ola, och Smoke & Junkyard är i alla hänseenden ett riktigt smultronställe för både turister och Växjöbor – eller för alla som älskar grillat och vill ha en skön blandning av häng, mys och röj. Den 5 augusti blir det också en Chili Cook Off, ett sorts inofficellt småländsmästerskap, där tio amatörkockar (och kanske en och annan kändis) får tävla i att skapa den bästa chiligrytan. Liveband, en kunnig jury, skönt häng och extremt god chili utlovas; ”man kan ju inte hitta en bättre miljö att anordna en chilitävling på”, som Ola säger. Även om Smoke & Junkyard mer och mer utvecklas till precis den typ av ställe som Ola tänkt sig och alltid velat ha, är han osäker på om han som nu själv kommer att stå vid grillen nästa år. När han inte utan stolthet visar runt bland alla coola grejer på området – och pratar konstant – är det nästan som att han tänker högt då han plötsligt stannar upp och ler stort: – Förra året sa jag att jag skulle köra ett år till, men efter denna sommaren vet jag inte. Det kanske är någon annan vill ta över tyglarna för Smoke & Junkyard. Man får lite mer modesta drömmar att förverkliga ju äldre man blir, men efter sommaren ska jag dra mig tillbaka till en ö i Karibien, Antigua. De åren jag har kvar jag kunna kunna gå i flipflops och shorts och öppen skjorta. Men jag ska inte bara lata mig, självklart ska jag ha en business även på Antigua. Jag har bestämt mig för att starta en ginbar, mitt i rombältet, haha! För meny och vägbeskrivning, gå in på smokejunk.biz eller Facebook. I TEXT: OLA KARLSSON FOTO: LINA LÄNDIN