Nöjesnytt Växjö 1
Glöm inte att använda grillen till sommarens grön
saker. Till skillnad från kött och fisk räcker det med olja, salt och peppar för att trolla fram smakerna. Avsluta med färska örter, men de ska komma efter hettan för att inte brinna upp. godaste gront grılla B äst på glöden klarar sig fasta, inte alltför vätskerika, grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, lökar och svampar. Att kombinera grönsaker med ost ger en större smakvolym. I skydd av stora skivor zucchini och aubergine kan man använda ost med smältegenskaper, till exempel mozzarella. Endast en ost, halloumi, klarar sig på egen hand utan skydd av omgivande grönsaker. På kort tid har halloumi blivit en storsäljare, inte minst sommartid, och förklaringen står att finna i dess märkliga grill- och stekegenskaper. LYCKAS MED GRILLSPETT Grillspett med enbart grönsaker är uppskattade även bland dem som gärna kompletterar med en köttbit. Bästa sättet att lyckas med grillspett, oavsett vad man trär upp, är att grilla beståndsdelarna var för sig. Hårda grönsaker blir bäst om de grillas något längre än mjuka, som till exempel svampar och små körsbärstomater. Plocka ihop grillspetten och ge dem en sista värmepuff innan de serveras. Monterar du spetten efter att du har grillat själva maten kan du använda metallspett som annars blir brännheta och svåra att hantera. GE GRÖNSAKERNA FÄRG Tänk på att grillen, inte minst kolgrillen, blir väldigt het. Grönsaker blir bäst om de grillas på måttligt het värme, vilket talar för att gasgrillar många gånger kan vara ett bättre alternativ eftersom de är lättare att temperaturreglera. För att tygla kolgrillens krafter kan man föra samman den glödande kolen på ena sidan och lägga dubbelvikt ugns- eller grillfolie på den andra. Ge grönsakerna en första "bränna" så de får färg och inte minst vackra ränder, och lyft sedan över dem till folien för eftergrillning. Lock skyndar på grillningen men då gäller det att se upp så värmen inte blir för intensiv. Goda tillbehör som en bearnaisespetsad coleslaw smakar bra till nästan allt grillat. Och vill man samla extra många stilpoäng avslutas måltiden med grillad frukt smaksatt med god fruktvinäger och socker. I GARANTERAT SVALKANDE En varm sommardag är det viktigt att vi dricker rikligt med vätska. Bästa val, alla kategorier, är vatten. Sämst är kaffe och alkohol som är så kallade negativa drycker, det vill säga de tömmer kroppen på mer vätska än de förmår tillföra. Söta drycker kan vara goda och ge en energikick, men ofta blir man ännu törstigare efter ett tag och på sikt får man i sig för mycket socker. Ett alternativ som ofta glöms bort men som är en utmärkt törstsläckare är kylskåpskallt iste. I och för sig innehåller drycken socker, men med färsk mynta och massor av is i glaset känns den ändå påtagligt uppfriskande. Tillagningen är enkel. Brygg ett citronte som sötas med socker och får svalna för att sedan kylas ordentligt. Serveras helst med massor av is och gärna med citron eller en kvist färsk mynta. Iste kan även drickas till mat, men då kanske man ska vara lite extra snål med sockret. TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST GRILLADE GRÖNSAKER MED OST För 4 personer 2 aubergine 2 zucchini 250 g mozzarella (2 påsar) 4 kvistar färsk rosmarin 4 kvistar färsk timjan 2 msk olivolja 1 msk vitvinsvinäger salt och peppar Att äta till: 200 g halloumi blandade blad tomater 1. Skölj och dela aubergin och zucchini i vardera fyra skivor på längden. Riv mozzarellan och fördela osten på aubergineskivorna. Repa av och hacka bladen från rosmarinen. Hacka även timjankvistarna. Fördela hacket över osten och avsluta med zucchini. 2. Blanda olivolja och vinäger. Pensla utsidan och grilla grönsakerna 2 minuter per sida. Salta och peppra. Lägg över grönsakerna på grillfolie som placerats på gallret och fortsätt grillningen några minuter till. 3. Dela halloumin i bitar och grilla dem tills de fått fin färg. Lägg upp de fyllda grönsakerna, toppa med halloumi och servera blandade blad och tomater till. 42 | nöjesnytt