STT 1
22 Bygg, Bo & Energi - Bilaga som medföljer STT V
ecka 10 onsdag 6 mars 2019 ”Taket och färgen är det viktigaste att hålla koll på” Bernt Andersson Den anrika gästgivargården har en stor potential, tycker fr v Owe Lundin, Bernt Andersson, Jenny Magnusson och Ann Wallnedal, alla styrelseledamöter i Stiftelsen Klevs gästgiveri. Foto: Viavinga Upprustningen av Klevs gästgiveri fortsätter Redan förra året sattes spaden i backen för en omfattande upprustning av det gamla gästgiveriet. Nu fortsätter arbetet, samtidigt som man också söker ny arrendator till verksamheten. RENOVERING Gästgiveriet ägs av Stifelsen Klevs gästgiveri och fyra av stiftelsens engagerade ledamöter hälsar välkomna på den nyrenoverade verandan. – Golvet är av lärkträ och räcket och pelarna är målade i linoljefärg. Eftersom huset är byggnadsminnesförklarat har vi många bestämmelser att förhålla oss till, men vi har ett mycket gott samarbete med Länsstyrelsen, berättar Bernt Andersson. Inomhus är det restaurangköket som rustats upp. Det gamla träköket från 80-talet har fått ge plats åt ett modernt restaurangkök med separat arbetsdel, rostfri inredning, lättarbetade moduler och en homogen matta anpassad för verksamheten. – Det är inte helt enkelt att renovera med mycket att förhålla sig till och till en kostnad som går att försvara, säger Jenny Magnusson, samtidigt som hon visar den förstklassiga restaurangugnen. – Den är vi särskilt stolta över, lägger Owe Lundin till. Näst i tur står målning utvändigt. Taket ovanför köksdelen gjordes om förra året, liksom ventilationstrumman och även taket i övrigt är i gott skick. – Taket och färgen är det viktigaste att hålla koll på, konstaterar Bernt. En annan viktig uppgift för styrelsen är förstås att hitta nya arrendatorer till anläggningen. De tidigare, Ute Born och Samuel Johansson, tackade för sig vid årsskiftet. – Hade de varit yngre, hade de gärna fortsatt, men vi är tacksamma för allt de gjort. De har verkligen arbetat upp verksamheten här, säger Jenny och fortsätter: bostad ovanpå restaurangen och i utskänkningsbyggnaden är caféet helt intakt, bara att låsa upp och öppna. Jenny poängterar också att restaurangdelen och caféet inte nödvändigtvis behöver drivas tillsammans. – Caféet med de fyra dubbelrummen kan drivas för sig, som bed and break dra utrymmen för till exempel försäljning. Samtidigt är det viktigt, menar Bernt, att helheten bevaras. – Att allt hänger ihop, gästgiveriet, hembygdsgården med sin lanthandel och naturreservatet, som också fått en ordentlig upprustning. Bernt ser också positivt på samarbetet med andra aktörer i närområdet, som etablerats på senare år. Ann-Louise Kjellner redaktion@tstthuset.com – Att vi inte ser varandra som konkurrenter, utan hjälps åt och stöttar varandra. Entusiasmen bland styrelseledamöterna är inte att ta miste på. – Men säger Ann Wallne sor av möjligheter, är vi i styrelsen helt överens om att huvudsaken är att det blir hög kvalitet. Bara det blir bra, så får det ta den tid det tar.