Nöjesnytt Jönköping 1
VINTIPS MED ELKE LJUNG,SOMMELIER OCH REDAKTÖR VIN
BANKEN.SE Mousserande viner finns det en hel uppsjö av. De har olika ursprung, är av olika druvor, har olika smak och kanske även färg. Men kanske är den viktigaste skillnaden att de mousserande vinerna, beroende på typ och ursprung, har olika fart på moussen. I jämförelse med champagne är alla andra ”långsamma bubbelviner”. Det vill säga att moussen i vinerna inte är lika livlig, pigg eller konstant över tid som de sprudlande bubblorna är i en korrekt öppnad champagneflaska. Trycket i en champagneflaska kan mätas i atmosfärer. Det är kolsyrans tryck mellan vinet och korken. I en champagneflaska ligger trycket på ungefär 6 atmosfärer och det förklarar varför glaset är tjockare än för andra viner. Flaskan skulle inte hålla trycket annars. Och det är stor skillnad mellan bubbliga drycker, tydligast är jämförelsen till en kolsyrad läsk vars tryck sägs vara runt 3 atmosfärer. Men vad betyder den här skillnaden för smakupplevelsen? Rent konkret innebär det att champagne, som har ett högre tryck binder mer kolsyra i jämförelse till en vanlig läskflaska. Det i sin tur innebär att fler bubblor kan frigöras då man öppnar en champagneflaska än vad som händer när man öppnar läskflaskan. Än fler bubblor kan ”dansa” när man häller upp och sedan dricker sin champagne. Någon har sagt att det finns 49 miljoner bubblor i en champagneflaska och oavsett om det är sant, eller inte, är det häftigt när man känner trycket av alla de tusentals små bubblorna i munnen. VARFÖR ÄR BUBBLORNA OCH MOUSSEN VIKTIG Moussen i sig är en viktig detalj att notera, i alla fall för vinälskare, som i tid och otid kan nörda ner sig i om och huruvida bubblorna gör det ena eller andra för smakupplevelsen. Om bubblorna är små eller stora är kanske den enskilda detaljen som får igång en vinfantast på allvar. Är det skillnad? Ja, utan tvekan! Jämför man moussen mellan olika champagner, från olika hus och kvaliteter är det mer av finlirsjämförelser. Men när man ställer upp ett glas kolsyrat vatten bredvid ett champagneglas är saken klar. Skillnaden är lika stor som att du sannolikt kommer rapa av all luft du svept i dig med det kolsyrade vattnet. Det gör man aldrig (eller förmodligen inte) av champagne. Omnämns små, fina och många bubblor i en beskrivning av en champagne är det positivt och ett tecken på hög kvalitet. VÄRNA BUBBLORNA FÖR BÄSTA SMAKUPPLEVELSE Bäst och flest bubblor stannar kvar i vinet om man öppnar flaskan efter konstens alla regler. Det vill säga med ”pysljudet” – ni vet, när man långsamt, långsamt vrider upp korken ur flaskan, gläntar försiktigt för att släppa ut trycket i frihet samtidigt som 46 | nöjesnytt man med yttersta varsamhet låter vinet komma i kontakt med luft. Att öppna champagnen enligt det vedertagna sommeliersättet innebär alltså: man får inga knalliga ljud, eller att korkar skjuts iväg och aldrig, never ever, att champagnen skummar över. Kolsyran stannar kvar i vinet, och champagnen kommer smaka godare och mer! SERVERINGSTEMPERATUR Lika viktigt är vid vilken temperatur champagneflaskan öppnas. Utgå från att 8-9 grader är perfekt, kylskåpskall med andra ord. För att nå rätt temperatur har flaskan varit i kylen minst ett dygn. Behöver du snabbkyla ditt bubbelvin är ett bad i lika delar kallt vatten och is det snabbaste och mest effektiva sättet. Serveras champagnen kallare kan man troligen få känna av ilningar från tänderna, få ont i gommen eller än värre – man smakar inte mycket, eller alls, något av champagnen. Å andra sidan, är temperaturen varmare, vilket många champagner klarar kvalitetsmässigt, innebär det ändå att mer kolsyra försvinner och att de eftertraktade bubblorna är borta. Resultatet är att du får en platt smak på din champagne. VILKET ÄR DET PERFEKTA CHAMPAGNEGLASET Det långsmala, höga glaset associerar de flesta med champagne. Och det är verkligen trevligt när man ser bubblorna på deras väg upp till ytan. Men för bästa smakupplevelse är det min rekommendation att prova ett rakt, ganska högt vitvinsglas. Ni behöver såklart hälla upp lite mer i glaset för att se den livliga moussen, det vill man ju gärna, men å andra sidan kommer ni kunna dofta och smaka ”mer”. Champagne serverad i stora glas smakar större och tydligare, godare och mycket festligare! CHAMPAGNE BUDGET PALMER & CO BRUT RESERVE (7372), 269 KR Druvor: Pinot noir, chardonnay. Torr, frisk, brödig och äppelsmakande champagne med inslag av citrus som apelsin och en nypa mineral. Bra längd. Topptrevligt champagneval bland de enklare som också finns i liten eller stor, magnumflaska. Passar alltid! Betyg: 4 LOMBARD EXTRA BRUT PREMIER CRU CRU BLANC DE NOIR (7921), 299 KR Nyhet 1 december! Druvor: 100 % pinot noir. Smaken är torr, äppelfruktig och generös med lätt karamellton, inslag av rostat bröd och en touch mineral. Spännande bubbel av den mer ovanliga typen ”blanc de noirs”, det vill säga en champagne som bara är tillverkad av blå druvor. Här pinot noirdruvan. Smakrik champagne som med fördel matchas till snittar med lax eller löjrom. CHAMPAGNE FEST CHAMPAGNE DE CASTELNAU MILLÉSIME BRUT 2004 (73175), 429 KR Beställningssortimentet. Druvor: 50% chardonnay, 33 % pinot noir, 17% pinot meunier. Torr, äppelfrisk och subtil smak av gula frukter, inslag av rostat bröd, en nypa vanilj, nötter och mineral. Lång eftersmak med fina bubblor! Passar utmärkt till skaldjur, gärna räkor eller löjrom serverad på klassiskt vis med crème fraiche och rostat bröd. MOUSSERANDE SOM INTE ÄR CHAMPAGNE PONGRÁCZ BRUT (7628), SYDAFRIKA, 125 KR Smaken är torr, frisk och rostad med hintar av nougat och äpplen. En liten bitter twist som avslutning gör bubblet ovanligt bra till snittar och småplock vid fördrink! TIPS! Ställ inte din öppnade champagneflaska på balkongen eller utomhus när det är minusgrader. Bubblorna kollapsar och ditt vin blir platt.