LÄTTLAGAT Ts Få bort förrädiska bärfläckar från k
läderna genom att koka upp mjölk och lägg den fläckade delen i kastrullen. Låt ligga i cirka 10 minuter, lite längre om det är en stor fläck. Tvätta tyget och fläcken är borta! Välkommen härliga höst! Så här års vallfärdar vi till skogs där det gula guldet lockar. Soppar, kremlor, skivlingar och kantareller är alla godsaker i höstmatlagningen. Varför inte passa på att fylla på förrådet med lingon? Här bjuder vi på några smarriga recept att prova i höst. Cannelloni med kyckling och svamp Ingredienser (4 port) 1 st grillad kyckling 1 st hackad gul lök 200 g hackade champinjoner 3 st pressade vitlöksklyftor 1 msk smör 80 g grovhackad bladspenat 2 dl crème fraiche gourmet (karljohan, timjan, citron) 2 dl riven ost 8 st färska lasagneplattor 2 msk smör 2 msk vetemjöl 5 dl mjölk salt och svartpeppar Gör så här: Dela kyckingen i små bitar. Stek lök, champinjoner och vitlök i smör. Tillsätt kyckling, spenat, crème fraiche, 1 dl ost, salt och peppar. Fördela på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form. Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken, koka 3 min under omrörning. Smaka av med salt. Häll såsen i formen och strö över 1 dl riven ost. Tillaga i ugn 200°, ca 25 minuter. Trattkantarellsoppa 4 små portioner 8–10 dl trattkantar 2–3 hackade schalottenlökar smör till stekning 1/2–1 dl portvin 5 dl grönsaksbuljong 3 dl vispgrädde 1 msk japansk soja salt och peppar hackad persilja Gör så här: Stek svampen i lite smör så att vätskan kokar bort. Tillsätt löken och fräs alltsammans tills löken är genomskinlig. Häll i portvinet (OBS! portvinet kan antändas). Tillsätt buljong, grädde och soja. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. Strö persilja över soppan och servera. Citronkaka med lingonmaräng Cirka 20 bitar CITRONKAKA: 3 dl socker 5 äggulor 1 ½ msk vaniljsocker 75 g smör 2 ½ dl mjölk finrivet skal från 1 citron 6 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 nypa salt Smör och ströbröd till formen LINGONMARÄNG: 5 äggvitor 1 tsk citronsaft 4 dl socker 5 dl lingon Gör så här: Vispa socker, äggulor och vaniljsocker pösigt i en bunke. Värm mjölk och smält smör och blanda i bunken. Tillsätt citronskal. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta i. Rör till en slät smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda i ugn 200 °, 10 minuter. Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget, vispa tills sockret är upplöst och marängen fått en pärlemorsliknande färg. Blanda ner lingonen i marängsmeten. Ta ut kakan. Sänk till 110°. Bred lingonmarängen över kakan. Grädda i 60 minuter. Källor: Arla.se, Lantmannen.se, Alltommat.se, Leila.se 17