Nöjesnytt Växjö 1
Nyårsmeny MED GAMMALT OCH NYTT Nytt år, nya löfte
n, nya tag. Det firar vi med nygammal mat. Till nyårsmenyn dukar vi upp med modernt retrotema. Det där med nyårsmat är inte så lätt alla gånger. Det blir prestigeladdat och alldeles för allvarligt. Risken är att man tar knäcken på sig själv på kuppen och glömmer bort att ha roligt. S å ska det inte behöva vara. Ett bra sätt är att förbereda så mycket det bara går. Gör lite i taget. Handla i god tid. Tänk efter vilka moment som går att fixa innan. Jag skulle till och med vilja gå så långt att jag föreslår att du skriver ned ett körschema. För din egen skull. Jag har valt att tota ihop en lättlagad nyårsmeny med upphottad retrostil. Det är något med nyår som får mig att tänka i gammaldags banor. Elegant som det var förr. Fast med lite modernare touch och tuffare smaker. SAFTIG OCH SMAKRIK Jag vill slå ett slag för lammrostbiff. Den är som en liten ministek. Väldigt lätt att lyckas med, saftig och smakrik. Du kan marinera och bryna köttet i förväg och eftersteka den i ugnen tillsammans med den goda buljongpotatisen som du ställer in ugnen cirka en timme innan det är dags att äta. Såsen går också att förbereda, bara att värma med en klick smör precis före serveringen. Granatäpplena kan du kärna ur när som helst. De håller i kylen. Mixa saften när du inte är stressad så du inte stänker ned dig med det starka färgämnet. Räkorna marineras gärna i förväg. Sedan är det bara att blanda till själva räkcocktailen en stund innan middagen. ORDNING OCH REDA Chokladkrämen kan stå framme hela dagen om så är. Jag föredrar att servera den rumstempererad framför kylskåpskall. Vispa grädden och ställ i kylen. Det enda som egentligen bör lagas à la minute är de ingefärsfrästa bönorna, men det går å andra sidan blixtsnabbt. Så med lite ordning och reda på torpet kan du fixa en riktigt skön nyårsmeny utan att stressa dig sönder och samman. Ibland lönar det sig att tänka efter före. Gott slut och ännu godare 2017. ■ CHAMPAGNECOCKTAIL MED GRANATÄPPLE För 4-6 glas, 10 minuter 2 granatäpplen 1 flaska mousserande vin Bacardi Razz (kan uteslutas) Dela granatäpplena och ta ur kärnorna genom att banka med en slev på baksidan. Mixa hälften av dem och sila saften. Fördela saften i glas. Tillsätt två centiliter Bacardi Razz i varje, om du använder det. Fyll på med mousserande vin och servera som välkomstskål. ASIATISK RÄKCOCKTAIL för 4 portioner, 10 minuter + 30 minuters marinering 250 g skalade räkor eller 500 g oskalade 3 cm färsk ingefära, riven 2 vitlöksklyftor, rivna 2 msk olivolja + extra 2 tsk fisksås 1 lime flingsalt 2 avokado 1 kruka färsk koriander, grovhackad nymalen svartpeppar Tina och skala räkorna om de inte är skalade. Hacka dem grovt och blanda med ingefära, vitlök, olivolja, fisksås, rivet skal och saft av limen. Salta lätt. Låt stå i minst 30 minuter. Kärna ur och tärna avokadon. Blanda försiktigt med räkorna, koriandern och lite extra olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i glas och garnera med lime och eller hela räkor. 52 | nöjesnytt VARMA GRANATÄPPLECHIPS MED CHÈVRE För 4-6 portioner, 10 minuter 1 påse lantchips 150 g chèvre eller annan mjuk getost flingsalt 1 dl granatäpplekärnor Häll upp chipsen på ett ugnsfast fat. Klicka över osten så gott det går. Ställ in i ugnen i 175 grader i fem minuter. Strö över flingsalt och granatäpplekärnorna som du fick över från drinken.