Nöjesnytt Jönköping 1
VINTIPS MED ELKE LJUNG,SOMMELIER OCH REDAKTÖR VIN
BANKEN.SE hostvıner I nte oväntat tänker alltså många direkt på röda viner. Kanske på de peppriga och lagerbladssmakande Chateauneuf-duPaperna från södra Rhônedalen i Frankrike eller norra Italiens ädla nebbioloviner, nypon och läder, med Barolo som rankas främst av alla. Druva och ursprung för höstvinet kan skifta lika vilt som hur kocken kryddar maten men gemensamt för alla höstviner är, ”bra stuns”, med en kraft och ett driv i smaken som kommer lyfta maten. Lägg till en nypa sötma, kanske som förnimmelsen av soliga skogsbär, hmmm…tänk skogshallon, så är ni hemma direkt. Men höstvinet är inte bara ”rött” utan lika mycket de vita vinernas årstid. Från krispiga och smakrika vita som serveras till skaldjur naturell de till fatlagrade vita viner som har en rostad, gulfruktig smak och som passar så grymt bra till många rotfrukter. Och extra bra till recept på fisk med pepparrot. HÖSTENS RÅVAROR Nu finns ett överflöd rotfrukter att välja av och den finaste av alla är kanske den knotiga jordärtskockan. Saftig, krispig, mild och söt förhöjer den vilken måltid som helst. Från september och fram är det också helt rätt att satsa på skaldjur, och glöm inte det svenska viltköttet, skogens bär och svamp och den vildfångade laxen. HÖSTENS RECEPT Grytor är populära precis som tillagning i ugn, långkok eller gratinering. Höstvinet får inte blekna i kombination till maten och därför väljer jag vin med generös smak eller kraft av fat, alternativt båda. En liten sötma i vinsmaken, som kommer av mogen frukt eller fatlagring, gör sig kalasbra till rotfrukternas sötma eller krabbans rena smak. HÖSTVIN, BUDGET ECO ROJO 2016 (2521), HACIENDA LA SERRATA, ALICANTE SPANIEN, 69 KR Druvor: 50% monastrell, 50% syrah. Medelfyllig, bärig smak med inslag av röd frukt med lätt syrliga drag, inslag av örter, lakrits och viol. Trevlig längd. Trevligt husvin för enkel och okomplicerade tillfällen som soffhäng till en svamppasta som pricken över i. BETYG: 4 HÖSTVIN, MELLAN SANTA DUC CÔTES DU RHÔNE LES VIEILLES VIGNES 2015 (73018), DOMAINE SANTA DUC, FRANKRIKE, 118 KR Druvor: 75% grenache, 20% syrah, 5% cinsault. Smaken är fyllig, nyanserad av mörk frukt med inslag av bär som skogshallon, örter, fat, kryddor och mineral. Tät, ungdomlig smak gör att vinet kan luftas innan servering. Förslag, häll över i en karaff och sedan tillbaka i flaska. Utmärkt till smakrik gryta eller till viltkött som älgfärsbiffar med gräddig pepparsås. BETYG: 4+ mustıga Hösten är de smarriga smakernas absoluta högsäsong och vinerna är generösa, yppiga och flörtar hej vilt med skogens skafferi. Skogsbär, torra löv, lätt multna toner, kryddor, lagerblad, nypon, läder och solmogen trädgårdsfrukt. Några av nämnda inslag som vinentusiaster ofta associerar med smaken av vin av pinot noirdruvan eller i de än mer kryddmustiga syrah och shirazvinerna. Tänk gärna så här i valet av vin till maten: matchar vinets kraft matens textur och finns en eller flera gemensamma nämnare i smaken? HÖSTVIN, LYX CHÂTEAU DE ROCHEMORIN BLANC 2013 (4128), PESSAC-LEOGNAN FRANKRIKE, 159 KR Druvor: Sauvignon blanc 100 %. Lagrad 10 månader på ekfat (35% nya) tillsammans med jästfällning. Torrt, fylligt vitt vin med grönfruktig smak av fläder, citrus, vinbär och krusbär. En dos rostade fat med en smörig, gulfruktig längd. Här har ni ett välgjort, nyanserat och balanserat vin som också är utmärkt för att lagra. Servera till smakrika skaldjur, fiskrätter eller ljust kött. Vildfångad lax med kokt potatis, pocherade broccoliklyftor, en vitvinsås samt pepparrot smakar mumsfillibabba! BETYG: 4+ 50 | nöjesnytt