Marknad 1
Gastro Sydney – världens bästa stad att bo i Text
Paul Dahlgren Sydney utses ofta som världens bästa stad att bo i. Till detta medverkar ett underbart klimat året runt. Vi slås direkt av hur vackert Sydney är och så havsnära. Det är lätt att promenera eller åka färja mellan de olika stadsdelarna. Staden är Australiens största och har nära fem miljoner invånare. I centrum ligger hamnområdet Circu - lar Quay, det vackra Operahuset och den mäktiga bron Harbour Bridge. Den äldsta stadsdelen, The Rocks, gränsar till Circular Quay och lockar med sina gamla byggnader, muséer och pubar med många turister. Darling Harbour är ett stort, nytt och modernt, hamnområde med ett stort antal varuhus, barer och restauranger. En av byggnaderna, ut mot vattnet, är Star Casino där vi åt middag på restau - rang Momofuku Seiöbe. Internationellt kände Paul Carmichael från Barbados är kökschef. I det öppna köket kan vi följa Paul och hur den Karibieninspirer - ande menyn skapas. Vi bjuds på färska grönsaker i buljong, svart sterlingkaviar, sjöborrar och ostron, dumplings på sötpotatis, bakad marron hummer, grillade kotletter, färska frukter, sabayonnekräm med pumpasås samt praliner. Fräscht. Ungdomligt är området runt Kings Cross, med många backpackers. Här öppnas ständigt nya, innovativa restau - ranger. Italieninspirerade ACME är populärast för tillfället. Deras meny med kockens val var helt suverän. För - sta rätten var bakad blomkål med sesam - sås som följdes av gratinerade fikon i en gorgonzolasås, gott. Bläckfisken var perfekt grillad med en BBQ-sås med sting. Nu följde tre utsökta pastarätter, linguine med chili, fusilli i en krabbsås och makaroner i tomatsås. Desserten 50 Marknad är ACME:s specialitet, cocosglass i en varm vit chokladsås, makalöst gott. Bra i allt. Sydneys mest kända fiskrestaurang är Doyles on the Beach. Vi når restaurangen med färja från Circular Quay ut till Watsons Bay. Från matsalen har vi magnifik utsikt över havet in mot Sydneys centrum och Harbour Bridge. Starten blir att vi delar på en lyxig platå med hummer, krabba, räkor, ostron och musslor. Doyles berömda fish & chips, John Dory, med den egna såsen blir nästa rätt. Dagsfångad friterad torsk med krispiga pommes frites och en specialsås på plommon och chili, klassiskt gott. Även desserten är en omtyckt specialitet, Pavlova, hemgjord maräng omsluten av vispgrädde och toppad med färsk frukt. Vi tar bussen åter in till Sydneys centrum och passerar, världsberömda, Bondi Beach, ett paradis för surfare. Hit söker sig tiotusentals Sydneybor när det är som varmast. Ett populärt utflyktsmål med färja är Manly Beach. Vi når ön efter 20 minut - ers båtfärd från Circular Quay. Fem minuters promenad på gågatan Went - worth Street tar oss över till de mäktiga stränderna ut mot det oändliga havet. På en sidogata till gågatan ligger svensk - ägda kaféet Fika. Upplyftande är att av Linda, på svenska, kunna beställa en kopp kaffe och en kanelbulle. Kaffet är gott, starkt, och den nybakade kanelbullen smakar som den ska. Lunchen äter vi på restaurang Hugos brygga, vackert belägen i hamnen. Visst blir det fisk, barramundi, en stor abb - orrartad fisk. Serverad med sötpotatismos, cocos, chili och limesås samt ett väl kylt Chardonnayvin. Fisk och vin som bäst. Ett par timmars bilresa norr om Syd - ney ligger vinområdet Hunter Valley. Vindistriktet är Australiens äldsta med ett 40-tal vingårdar. Vi gjorde intressanta studiebesök och provningar hos producenterna Leogate, Tempus Two och Tulloch. Typiskt för dalen är Semillon-vinerna med en mångfald av olika druvor som odlas. Sydney är en synnerligen trivsam stor - stad med vänliga invånare, vackra bygg - nader, marknader, varuhus, barer, pub - ar, all världens restauranger, stränder för bad och surfing, allt i ett underbart klimat. SYDNEY VINGÅRDAR HUNTER VALLEY Leogate www.leogate.com.au Tempus Two www.tempustwo.com.au Tulloch www.tullochwines.com RESTAURANGTIPS ACME www.weareacme.com.au Doyles on the Beach www.doyles.com.au Fika www.fikaswedishkitchen.com.au Hugos www.hugos.com.au Momofuku Seiöbe www.seiobo.momofuku.com