Marknad 1
Gastro Elite Stora Hotellet The Bishops Arms – Pa
olo´s – Slottskällaren Text Paul Dahlgren Elite Stora Hotellet är Örebros äldsta hotell, 160 år gammalt, det invigdes redan 1858. Hotellet uppfördes efter den stora stadsbranden 1854. Ett stort antal om- och tillbyggnader har skett genom åren. Idag erbjuder hotellet tre restauranger, puben The Bishops Arms, italienska restaurangen Paolo’s samt traditionsrika restaurangen Slotts - källaren. The Bishops Arms The Bishops Arms har i snart 25 år funnits i Stora Hotellets byggnad. Den stora öppna baren är den naturliga samlingspunkten. Vi och gästerna upp - skattar den medvetna avsaknaden av teveapparater och andra för samvaron störande inslag. Sommartid finns en stor, lite nedgången, uteservering med hänförande utsikt mot Slottet och Svartån. Puben har ett mycket stort sortiment av öl med 26 sorters öl på fat och ett 250-tal olika sorters öl på flaska. Vi beställer gärna en öl ur Örebro Brygg - hus eller Närkes Kulturbryggeris sortiment. En profilering sker på whisky med 380 olika sorters whisky. Bishops 52 Marknad har egna whisky- och ölprovningar samt en uppskattad Pub Quiz på söndagskvällarna. Menyn, skiftande under året, består av ett tiotal huvudrätter inkluderande plockbrickan, fish’n chips, raggmunk med fläsk och caesarsalladen. Populära rätter är högrevsburgaren med bakad bacon, cheddarost, rödlök, jalapeños, coleslaw och pommes frites samt vår favorit, den egna nötkorven med potatispuré och rödvinsbrässerad lök. The Bishops Arms är en mycket om - tyckt pub, främst tack vare ölen, sorlet och stämningen. Paolo’s Inredningen, i den trevliga hörnlokalen med stora fönster ut mot Drott - ninggatan, är enkel men stilfull. Från golv till tak dignar det av italienska delikatesser. Sommartid finns några bord utomhus. Snabbt har Paolo’s blivit en mycket välbesökt och positiv mötesplats för de som vill fika eller äta litet lättare mat. Paolo’s publik består ofta av unga tjejgäng, yngre och äldre par samt de som vill hämta med sig en pizza hem. Paolo’s erbjuder ett brett kaffeutbud, öl och vin tillsammans med bakverk, panini, sallader, pasta och pizza. Vi och många med oss tar gärna en cafe latte. Mycket goda är de varma, matiga, panini med parmaskinka eller bresaola på en bädd av ruccola, tomat och mozzarella eller parmesanost. Salladerna är perfekt fräscha, snyggt upplagda, med kyckling, lax eller parmaskinka som huvudingredienser. Paolo’s pizzor har perfekta, frasiga och tunna, pizzabottnar. Känneteck - nande är också den goda mozzarellaosten, tomatsåsen med rätt ”sting” samt de bra råvarorna i toppningen. En god pizza är Tricolore med mozzarella, parmesan, parmaskinka med färsk rucola och tomat. Paolo’s har genom sitt attraktiva läge och sin italienska inriktning blivit en mycket välbesökt och positiv mötes - plats för de som vill umgås genom att fika eller äta god och lite lättare mat. Slottskällaren Slottskällaren består av en matsal i de rustika källarvalven från 1300-talet samt en inbyggd veranda med utsikt mot Örebro slott. Restaurangen invigdes 1969, nästa år är det 50-års jubileum. Gästerna kan vara från hotellet, par, företagsmöten men också de vilka vill fira en födelsedag eller annan högtidsdag. Menyn innehåller många, inbjudande, klassiska rätter. Löjrom blir oftast förrätten med smetana, hackad rödlök, Västerbottencrème och rostat bröd. Två favoriter bland Slottskällarens huvudrätter är Hjälmargösen och Peppar - steken. Den smörstekta, gott mjälla, Hjälmargösen har de goda tillbehören, frästa kantareller, kål, rökt sidfläsk, örtslungad potatis samt en pikant gräs - löksås. Den perfekt grillade och vid bordet flamberade pepparsteken serveras med oxfilékorv, svartrot, krispig grönkål, krämig potatisgratäng samt två såser, rödvins och pepparsås. Kött som bäst. Perfekta avslutningen är vaniljglass med hjortron- och/eller chok - ladsås. Restaurang Slottskällaren är en trad - itionsrik restaurang i en unik och stäm - ningsfull miljö med en tilltalande klass - isk meny.