Buffé 1
» Det är hög tid att förnya fredagstacon med någo
t riktigt fräscht … MEXIKANSK KÅLSALLAD Den som gillar krämigare sallader blandar med fördel ner lite majonnäs och crème fraiche, så blir det en mexikansk coleslaw. FÖR 4 PERSONER 1 klyfta rödkål (ca 300 g) 1 stor morot 2 selleristjälkar 1 apelsin 1 tsk honung ½ kruka koriander 4 msk rostade pumpakärnor olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Strimla kålen fint, gärna med osthyvel. Skala och grovriv moroten. Skär sellerin i mycket tunna skivor. 2. Pressa juicen ur halva apelsinen och blanda med 2 msk olja och honung. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 3. Skala och skär resterande apelsin i små bitar. Hacka koriandern, även stjälkarna. Blanda grönsaker, dressing, apelsinbitar, koriander och pumpakärnor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. « HET TACOSÅS Habanero är en riktigt stark chilifrukt. Gillar du inte när det hettar till så byt ut den mot en mildare variant eller hoppa över chilin helt. Servera såsen kall eller varm, men tänk på att den minskar i smakstyrka när den kallnar. FÖR 4 PERSONER 1 liten rödlök 2 vitlöksklyftor 6 torkade aprikoser 1 förpackning krossade tomater (500 g) ½ tsk kanel habanero 2 tsk spiskummin 1–2 krm finhackad habanero 1 tsk ättiksprit (12 %) salt olivolja till stekning GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka aprikoserna. Fräſ lök och vitlök glansiga i 1 msk olja i en kastrull ca 3 minuter. 2. Tillsätt aprikoser och tomater. Krydda med kanel och spiskummin. Låt småkoka ca 5 minuter. Tillsätt chilin och koka ytterligare 1 minut. Tillsätt ättika och 1 tsk salt. Låt salsan kallna och smaka ev av med mer kryddor. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GUACAMOLE MED PHYSALIS Är avokadon inte tillräckligt mogen kan du behöva »kräma till« guaca molen med 2 msk crème fraiche. FÖR 4 PERSONER 3 stora och mogna avokador 1 vitlöksklyfta 1 ask physalis (ca 100 g) 1/2 kruka koriander 1 msk finhackad röd spansk peppar eller jalapeño physalis färskpressad juice av 1 lime salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Gaffelmoſa eller mixa avokadon. Skala och finhacka vitlöken. Skala och dela physalisen i kvartar. Grovhacka koriandern, även stjälkarna. 2. Blanda alla ingredienser med avokadon. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Het tacosås Guacamole med physalis Mexikansk kålsallad 10 B U F F É 1 • 2013 TACO variation Det här är ett skönt veggoupplägg för att förnya tacofesten. Vill du ändå ha köttfärs så kolla in ICA.se/buff e för lite ny kryddning.