Buffé 1
UGNSKARRÉ MED FRUKT OCH GRÖNSAKER Fläskkarré är b
åde prisvärd och lättlagad. Fyll med torkade aprikoser och örter och komplettera med pumpa och paprika. Voilà! En rätt som sköter sig själv i ugnen. FÖR 4 PERSONER 1 fläskkarré i bit (ca 750 g) 1 msk konc kycklingfond 2 dl vatten 2 msk flytande honung salt, peppar steksnöre FYLLNING 100 g torkade aprikoser 2 vitlöksklyftor 3 msk hackad persilja 25 g kylskåpskallt smör GRÖNSAKER 1 butternutpumpa (ca 1 kg) 2 spetspaprikor 8 vitlöksklyftor 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad rosmarin olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skär ett 4–5 cm djupt snitt längs med karrén så att det bildas en djup »ficka«. 2. Krydda köttet runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 3. Hacka aprikoserna grovt. Skala och finhacka vitlöken. Blanda aprikoser och vitlök med persilja och smör. Lägg fruktblandningen i »fickan«. Bind köttet med ett steksnöre på 3–4 ställen. 4. Sätt ugnen på 175°C. 5. Lägg den fyllda fläskkarrén i en ugnssäker form. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet. Täck med aluminiumfolie och stek i nedre delen av ugnen ca 1½ timme. 6. Ta av folien, häll på fonden utblandad med vattnet. Stek ytterligare ca 30 minuter, tills innertemperaturen är 78°C. Ös med skyn 2–3 gånger (lägg ev en remsa aluminiumfolie över frukten så att den inte bränns vid). 7. Grönsaker. Dela, kärna ur och skär butter nutpumpan i klyftor/bitar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Blanda grönsaker, vitlöksklyftor (oskalade), örter och 3 msk olja på en bakpappersklädd plåt. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 8. Ställ in grönsakerna i övre delen av ugnen de sista 15 minuterna. Ringla honungen över steken när ca 5 minuter återstår. 9. Ta upp steken,täck med aluminiumfolie och låt den vila ca 15 minuter. 10. Rör om bland grönsakerna och öka ugnsvärmen till 225°C. Stek grönsakerna ytterligare ca 15 minuter, tills de är klara och fått fin färg. Klipp bort steksnöret och skär köttet i skivor. Servera med grönsakerna och skyn till. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden och byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. MAMSENS FAVORITÄPPELKAKA En lättbakad kaka utan bakpulver som blir lätt kompakt och läckert knaprig i kanterna. Vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass passar bra till. GER 8 BITAR 150 g kylskåpskallt smör 1 ⅔ dl socker 1 ägg 2 ½ dl vetemjöl FYLLNING 3–4 äpplen, t ex Ingrid Marie (500–600 g) 3 msk socker 1 msk kanel vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Blöt ett bakplåtspapper och krama ur det. Lägg papperet i en rund form, ca 24 cm i diameter. 2. Skär smöret i bitar. Mixa ihop med sockret i en matberedare. Eller nyp ihop för hand i en bunke. Tillsätt ägget och kör till en jämn massa. Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats till en deg. 3. Tryck ut degen i formen och jämna till med en sked. 4. Sätt ugnen på 175°C. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skär varje äppelklyfta i skivor. 5. Doppa skivorna i socker blandat med kanel. Stick ner dem tätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt ſvalna och ſkär i bitar. Servera med vaniljsås eller mjukrörd vaniljglass. FÖR ALLA Gör laktosfri: byt smör mot laktos fritt matfett. Bjud med laktosfri grädde alt glass. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Bjud med mjölkfri glass, t ex Tofuline eller Oatly. Innehåller gluten och ägg. passar perfekt till steken! Pumpa- och paprikapanna B U F F É 1 • 2013 23