Buffé 1
Skörden i full gång. Blodapelsinen passar perfekt
på tallriken. » U Att den röda apelsinen tas på blodigaste allvar här i trakten märks snabbt... « nder våra kallast e månader mår blodapelsinerna som allra bäst . Det är nu de svala nätterna skapar den karakterist iskt röda färgen och apelsinerna får sin solmogna, saftiga smak. Blodapelsinernas hemmaplan är egentligen egendomligt liten. Visst odlas de i Marock o och Spanien, men framför allt hittas hjärtat av blodapelsinodlingarna på den södra sidan av Etna på Sicilien. Mer exakt runt Lentini och syst erorten Carlentini, små orter man lätt missar på vägkartan – om det inte vore för de sötsyrliga dofter som ligger som en slöja över småst äderna. PÅ PLATS I LENTINI möts vi av en vilande hägring: Europas högst a aktiva vulkan Etna. Det st ändiga snötäck et vilar där uppe på 3 300 meter och håller sitt vakande öga över trakten. Det unika mikroklimatet runt Etna visar sig vara en av hemligheterna bakom de blodröda apelsinerna. – Sol och kyla, om något av detta saknas blir blodapelsinerna inte riktigt bra. Nu på vintern kan vi gå från nollgradiga morgnar till 25 grader på eftermiddagen. När säsongen börjar i november skördar vi ljusa apelsiner, arance bionde. Men så här års handlar det mest a om moro och tarocco, de bäst a blodapelsinerna, de är alltid fullmatade med vitaminer och antioxidanter, lovar Salvatore Scrofani. TILLSAMMANS MED SIN bror driver han ett företag som exporterar citrusfrukt, framför allt blodapelsiner, till st ora delar av Nordeuropa. Nu sitter han i sin jeep och parerar vant över kratrar och djupa håligheter i vägen innan vi når fram till odlingarna. Vissa trädgrenar är så tunga av apelsiner att de näst an nuddar den vulkaniska jorden. De frukter som får växa högst och fritt mot Siciliens st arka sol och blåa himmel påminner egentligen mer om persikor: saftiga och mer röda än gula i skalen. MED VAN HAND tar Salvatore fram sin vassa fi ck kniv, skalar st ilsäkert en blodapelsin och bjuder på några klyftor. Doften är härGod eff ekt! Den röda färgen i de sicilianska blodapelsinerna kommer av de kalla nätterna i kombination med solvarma dagar. Blodapelsinens karaktäristiska pigmentering innehåller det naturliga färgämnet antocyanin, som hittas i både blommor, frukt och blad. Det är detta ämne som gör blåbär blå och färgar höstlöven röda. Antocyanin tillhör en typ av antioxidanter som kan ha en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Blodapelsinen är mycket nyttig. Den innehåller nästan dubbelt så höga halter av vitamin C, antocyaniner och andra vattenlösliga antioxidanter som en vanlig apelsin. ligt sötaktig, medan smaken bjuder på skön syrlighet. Händerna doftar länge och väl som från det fi nast e spa- besök. Senare tar vi plats i lantköket i ett före detta tempelriddarklost er i Lentini för att lära oss mer om blodapelsinen. Salvatore Guifrrida är st adens Slow Food-representant: – När araberna erövrade Sicilien levde vi av riset, sedan kom sock errören och så oliverna. I mitten av 1900-talet exploderade produktionen av blodapelsiner. På den tiden gick det knappt att köra bil här, överallt st od träkärror fullast ade med apelsiner som st oppade trafi ken, minns han och brer lite hemgjord mandarinmarmelad på en skorpa. ATT DEN RÖDA APELSINEN tas på blodigast e allvar här i trakten märks snabbt. De unga kock arna vid Lentinis hotellskola bjuder samma söndag på A tavola con l’arancia, en hel meny med blodapelsinen i centrum. Ett 80-tal gäst er är inbjudna, och både siciliansk teve och regionala tidningar bevakar tillst ällningen. Blodapelsinen har traditionellt alltid använts myck et i sallader, men i dag bjuds det på en läck ert krämig blodapelsinsrisotto med rost ade mandlar, därefter en lättrökt havsabborre med past a, kronärtskock a och apelsin. Brödet är såklart st ans eget: Slow Food-skyddade Pane di Lentini, som traditionellt bakas på överblivet durumvete från past aproduktionen. Men det är en annan hist oria. B U F F É 1 • 2013 27 ITALIENS GODA Blodapelsiner Läckert rödskimrande.