Tidningen Kosmetik 1
Ann Fernholm 4 Prisbelönt vetenskapsjournalist. 4
Utsågs till Årets vetenskapsjournalist 2016. 4 TV-reporter för UR och vetenskapliga programmet Jorden är platt och dokumentärprogram samt föreläsare och moderator. 4 Författare bakom flera böcker, som Ett sötare blod och Det sötaste vi har, Steget före, om barns och ungas hälsa, och Där guld glimmar blått-forskare om den lilla nanorevolutionen. 4 Har disputerat i molekylär bioteknik. Hur har sockerkonsumtionen förändrats över tiden? – Under mitten av 1800talet förbrukade vi ungefär 4 kilo socker per person och år jämfört med 48 kilo år 2001. Den ökade sockerkonsumtionen är den största kostomPåverkas även vårt utseende och huden negativt av ett högt/medelmåttigt intag av socker? – Ja, huden kan absolut påverkas. När vi får höga insulinnivåer i blodet triggar det igång kroppens tillväxtsystem. Hos kvinnor kan det påverka produktionen av manligt könshormon från äggstockarna. Insulin, tillväxtfaktorer och testosteron stimulerar bildningen av fett i talgkörtlarna, vilket kan orsaka akne. Forskare som har studerat urfolks hälsa har inte hittat någon akne och en del menar att akne följer i den västerländska kostens fotspår. – Ett högt blodsocker påverkar också huden. Sockerarten glukos klistrar sig fast i kroppens bindväv, i proteinet kollagen, som är viktigt för hudens elasticitet. När glukos kopplas till kollagen bildas AGE, advanced glycation end products, som leder till att huden blir rynkigare. I dag finns hudkrämer som ska motverka detta, men det är ju bättre att undvika mat som höjer blodsockret. – När blodsockret ligger högt formas också AGE inuti blodkärlens bindväv och när blodkärlen förlorar sin elasticitet stiger blodtrycket, vilket är ett ännu allvarligare problem än lite rynkig hud. Skillnader i påverkan gällande socker i godis och naturligt fruktsocker, socker i frukt och bär? – I godis finns inga näringsämnen, bara kalorier. I frukt och bär finns fibrer, vitaminer och antioxidanter, som kroppen behöver för att fungera. Fibrerna gör också att sockret släpps ut långsammare i blodet. Man ska äta socker i den form som naturen har producerat sockret, som i hela frukter eller bär. Så kan vi minska sockerkonsumtionen Ann Fernholms råd till: Politikerna 4 Inför sockerskatt. Ge detta prioritet vid kostråd. Livsmedelsföretagen 4 Dra ner på sockret i alla produkter. 4 Sluta marknadsföra era värsta produkter, som frukostflingor och yoghurt med glada gubbar. Handeln 4 Ta bort godiset från kassorna. Skolan 4 Ta bort sötad yoghurt. 4 Ge barnen smörgås och mjölk, istället för kakor och bullar när det ska fikas. 4 Se över skolkafeterian. Föräldrar 4 Släng ut läsken. 4 Ge barnen vatten och mjölk till vardags och juice (som kan spädas ut med bubbelvatten) till fest. 4 Dra ner kraftigt på godiset. 4 Barn upp till åtta år ska aldrig äta fler godisbitar än vad de är år gamla och godisbitarna ska vara normalstora och godis endast på fredag eller lördag. Efter åtta år ska man aldrig äta mer än åtta bitar godis. 4 Se över frukosten. 4 Mejeriprodukter kan vara sockerbomber, även när de är nyckelhålsmärkta. 4 I vissa frukostflingor finns det mer socker än i kakor. 4 Se över mellanmålen. 4 En risifrutti innehåller runt fem sockerbitar, nästan hela dagsransonen socker för ett barn enligt WHO:s mål. 4 Gör om alla recept när du bakar kakor och bullar. Oftast går det att halvera mängden socker och det smakar lika gott. ställning som mänskligheten har genomgått sedan vi började odla spannmål. Sedan 2001 har konsumtionen gått ner något. År 2014 förbrukade vi årligen runt 43 kilo socker i form av godis, läsk, saft, kakor, bullar, tårta, sötade mejeriprodukter, sötade flingor, sylter, marmelader och så vidare… Var går ”gränssnittet” för hur mycket socker vi kan konsumera utan negativa följder? – Det är väldigt individuellt. Personer som tränar mycket kan äta mer socker, eftersom deras muskler ”sväljer” socker och de slipper höga blodsockertoppar. Otränade personer med bukfetma kan få högt blodsocker av tio godisbitar och en person med diabetes behöver ta blodsockersänkande läkemedel för att äta en banan. – WHO, Världshälsoorganisationen, menar att vi skulle må bäst av att dra ner mängden socker till maximalt 5 procent av alla kalorier, vilket innebär högst runt 8 sockerbitar per dag för vuxna och 6 bitar för barn. Det är ungefär så mycket socker som finns i ett glas juice. En nyttig kost är medelhavskosten där socker står för endast runt 2,5 procent av alla kalorier. Under 1970- och 1980-talen upptäckte forskare detta när de studerade befolkningen på Kreta. Hur stor är saknaden efter socker hos riskkonsumenter som har lagt om sina vanor? – Intressant är att de som slutar äta socker och övergår till en lågsockerkost knappast saknar det alls. Det finns ett liv efter sockret! När man ändrat sina vanor upptäcker man oftast att man varken saknar bullar, kakor eller godis, för mig personligen uppfattar jag i dag den söta smaken som enformig och tråkig. 4 Kosmetik 2-2017 61