AMES 1
STOCKHOLMSKLASSIKER TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: IVA
N DA SILVA Kvarnen. KVARNEN Den eleganta ölhallen med högt i tak, valvformade fönster, träpanel, och de fasta väggbänkarna, är Kvarnens främsta kännetecken. Kvarnen den självklara mötesplatsen på söder där stamgästerna kryddat med Stockholms kulturpersonligheter och Bajenfans träffats i över en öl i 100 år. Menyn har ett bra fisk- och köttutbud. Vi väljer de syrliga isterbanden från Vaggeryds Chark. Korrekt serverade med en krämig persiljeoch gräslöksstuvad potatis, rödbetor och dijonsenap. Husmanskost som bäst. Naturlig fortsättning blir den småländska ostkakan med varma hjortron. Nytt på Kvarnen är den tjeckiska ölhallen Här serveras hela sju olika tjeckiska pils på fat från större och mindre bryggerier samt erbjuds genuin tjeckisk husmanskost. Visst går det att få gulasch med knödel och fläsklägg med surkål. PELIKAN I Pelikans vackra jugendinspirerade lokaler på söder är det öl, snaps och husmanskost som gäller. De två matsalarna och den omtyckta baren är alltid mycket välfyllda av gäster. Personalen ger känslan av en svunnen tid genom sitt korrekta och vänliga uppträdande helt befriat från inställsamhet. Menyn har ett tiotal vardera emotsedda för- och efterrätter. Öl- och snapsutbudet är stort där snapsarna uppskattat serverar i isade gummor. Vår och mångas favorit är fläskläggen med rotmos och tre sorters senap. Fläskläggen föredömligt kokta och serverade med ben och svål. Det går att få påfyllning. Värt ett besök. Till trots mättnaden kan vi inte motstå marängsvissen med varm chokladsås. Pelikan levererar. TRANAN I över 85 år har Tranan varit öppet sju dagar i veckan till gästernas glädje. Det är lätt att trivas i den gemytliga matsalen där det är tätt mellan borden. Borden har tilltalande rödvitrutiga dukar. Är det ditt första besök så föreslås stekt strömming med potatismos och rårörda lingon, en klassisk rätt som har varit med sedan starten. De flesta gäster beställer Tranans berömda köttbullar till trots att rätten inte finns angiven på menyn. Vi valde en biff Rydberg. Perfekt stekt grovskuret kött, frasig tärnad potatis, en rå äggula, finhackad lök och en gräddstuvad pepparrotscreme med det rätta stinget. Så gott. KÖTTBULLAR En specialitet på alla de tre restaurangerna är rätten köttbullar, traditionellt serverade, med potatismos, gräddig brunsås, rårörda lingon samt press- eller saltgurka. Rätten introducerades i Sverige redan på 1700-talet. Ett recept byggt på kalvkött finns med i Örebroprofilen Kajsa Wargs kokbok Hjelpreda I Hushållningen för Unga Fruentimber, vilken gavs ut första gången 1755. n STOCKHOLMSKLASSIKER Kvarnen www.kvarnen.com Pelikan www.pelikan.se Tranan www.tranan.se 42