Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö PÅ KROGEN
Bland alla krogar på Lilla Torg hitt ar man även
Pronto, en bit av New York, med sitt annorlunda koncept och sin unika interiör. Förutom en uteservering erbjuder Pronto en cafédel på andra våningen med en fantastisk utsikt över torget. MÅNADENS PROFIL CAFÉ FEBRUARI S trax söder om Stortorget i Malmö hittar man det mindre Lilla Torg, främst känt för att det sommartid är fullt med folk som äter och dricker öl på de många restau rangernas uteserveringar. En minst lika stor anledning att bege sig hit är dock den Italiensk-Amerikanskt inspirerade lokal som utgör Pronto. Här serveras lätta luncher som deras, vid det här laget vida välkända, cheesecakes, pastasallader och wraps. Andra tar sig hit för att få sitt morgonkaffe eller för att spendera en mysig kväll här i goda vänners lag. Pronto erbjuder även en cateringmeny som innehåller det mesta. EN FÖRKÄRLEK FÖR MINDRE TORG Gemensamt för Prontos gäster är att de blir serverade av Bosse, som har drivit Pronto de senaste fjorton åren, eller någon ur hans personal. Född i Malmö, av svensk-kanadensiska föräldrar, fl yttade Bosse till Halmstad där han gick sin restaurangutbildning samtidigt som han jobbade med travhästar. – Jag har alltid haft lite känsla för mat och dryck så utbildningen föll sig rätt naturlig. Efter min utbildning jobbade jag en del i gatukök, på restauranger och på caféer. Bland annat på Lilla Torget i Halmstad, berättar Bosse. Mindre torg är nämligen något som alltid har legat honom varmt om hjärtat. Blir torgen för stora går de inte att greppa riktigt. För att råda bot på det blir man tvungen att anlägga uteserveringar i mitten för att få lite gemenskap. Så när den lokal där Pronto idag huserar blev tillgänglig var det en självklarhet för Bosse att starta upp sin verksamhet vid Lilla Torg i Malmö. – Lilla Torg är precis lagom stort samtidigt som det ligger i en storstad och med Köpenhamn på nära avstånd. Det drar massor av både turister och bofasta. Här kände jag att jag skulle ha möjlighet att skapa egna trender snarare än att behöva följa några. För att lyckas ska man inte titta på vad andra gör utan följa sin egen känsla, förklarar han. PENDLAR MELLAN MALMÖ OCH FLORIDA Att just cheesecake har blivit en del av utbudet på Pronto har sin förklaring. Bosse hör nämligen inte bara hemma i Malmö utan har även ett boende i Pembroke Pines i Florida. – Jag upptäckte att det egentligen inte fanns någon riktigt 14 | nöjesnytt god cheesecake här hemma så jag tog med mig lite olika idéer från min favoritstad New York. Med dessa idéer skapade jag, tillsammans med en fantastisk bagare, en cheesecake som kunderna tog till sig direkt. Ärligt talar står den sig väl i konkurrensen ute i världen, berättar Bosse. Fortfarande tar Bo Ranfelt ledigt så ofta han kan för att återvända till USA, bland annat för att hålla sig ajour med vad som händer i hans favoritstad New York, där det händer mycket inom branschen. – Amerikanarna är fantastiska på att utveckla nya idéer på kort tid. Det beror säkert till stor del på den positiva energi som fi nns i USA. När jag är över spelar jag också golf så ofta jag kan, de fl esta golfklubbar där håller väldigt hög klass, klubborna fi nns alltid med i bilen. Det kan bli var och varannan dag, från morgon till kväll, ibland. Behöver jag extra energi joggar jag på stränderna. Fast egentligen får man energi bara genom att befi nna sig i landet, säger han vidare. Någon verksamhet i Florida har han dock inte, inte ännu i alla fall. Med kontakter på Svensk-Amerikanska Handelskammaren fi nns det dock funderingar på att starta upp något även där. GENERÖSA PORTIONER Än så länge kan vi Malmöbor alltså vara stolta över att vara ensamma om att ha tillgång till Prontos stora generösa portioner av cheesecakes som New York Classic, Chocolate Chip, Pecan Cola, Lemon Curd och Brooklyn Cream. Som om inte det vore nog hittar man här även mer svenskklingande cheesecakes som de med blåbär, färska jordgubbar, hallon, vit choklad eller Daim. Den sistnämnda fi nns med både Digestive- eller chokladbotten. – Just portionerna ligger i det amerikanska konceptet, på kvalité och mervärde ska man aldrig pruta. Stora portioner ger en positiv känsla och en positiv känsla gör att det smakar ännu bättre. Vår policy är att varje kund som går ut igen genom dörren ska gå ut nöjd. Då kommer de tillbaka. Det är inget konstigt med det, så är det ju med oss själva när vi går ut och äter, konstaterar Bosse Ralfelt. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN FAKTA BO ”BOSSE” RALFELT BOENDE: Lägenhet i Malmö och i Pembroke Pines, Florida. ÄR SOM PERSON: Positiv och ser alltid möjligheter. FAVORITDESSERT: Cheesecake på Big Pink i Miami. FAVORITCHEESECAKE PÅ PRONTO: Chocolate Chip. FRITIDSINTRESSEN: Golf och travhästar. FAVORITARTIST: Pitt Bull. LÄSER: Italienska, franska och amerikanska designtidningar. MALMÖS VACKRASTE PLATS: Solsidan på Lilla Torg.
Nöjesnytt Malmö MODE
Nöjesnytt Malmö NOTISER
Nöjesnytt Malmö TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Malmö FILMKOLL & RECENSIONER