Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö PÅ KROGEN
Med en förkärlek för glada djur och jordiga rött
er serverar Andreas Dahlberg generös, vällagad mat. Precis som han själv vill ha det. MÅNADENS FEBRUARI ANDREAS DAHLBERG PÅ S om köksmästare äger han, tillsammans med krögaren Nina Christensson, krogen Bastard på Gamla Väster. I mer än fyra år har de nu drivit restaurang tillsammans i den lokal som för länge sedan hyste ett Systembolag och sedan krogarna Louisiana och Svea. Lokalen är av saluhallskaraktär med schackrutigt golv, vitt kakel på väggarna och stora välvda fönster mot gatan. På väggarna hänger skolplanscher med djur i genomskärning och atmo sfären runt den stora baren mitt i restaurangen är som på en riktigt trevlig bistro. Här hänger de mest hängivna gästerna när restaurangen slagit upp portarna för kvällen. – Det är så vi vill ha det, vi vill vara en krog som är lättill gänglig och avslappnad för gästerna kombinerat med snabb service. Det ska gå undan och vara lite drag, en känsla som även den ofta ganska högljudda musiken bidrar till, förklarar Andreas. TIDIGT I BRANSCHEN Konceptet i köket kallas ”nose to tail” och matfi losofi n innebär att allt på djuret går att äta. Mest känd har Bastard dock blivit för sin klassiska bastardplanka med paté, korvar, rillette och surdegsbröd. En planka som passar utmärkt för den som bara vill slinka in för ett glas vin med något tilltugg. – Den är ett typiskt exempel på vår tanke med menyn, väldigt arbetad mat som ser enkel ut så att man som gäst förstår vad man äter. Vi vill vara en krog som vi själva skulle vilja äta på, förklarar Andreas Dahlberg. Vägen till drömkrogen har varit lång och startade tidigt för Andreas. Född och uppväxt i Furulund fl yttade han in till Lund där han gick Restaurang- och livsmedelsprogrammet, en utbildning vid Gymnasieskolan Vipan. – Fast egentligen fi ck jag känna på branschen redan under högstadiet när jag jobbade som diskare på Löddeköpinge Gästgivargård. Då tyckte jag väl inte att det var så kul kanske, 08 | nöjesnytt men efter gymnasiet fortsatte det med jobb på olika lunchkrogar i Malmö och Lund. Jag såg det som ett yrke, jag tjänade pengar och kunde vid sidan om fortsätta med det jag egentligen ville syssla med, nämligen spela gitarr och sjunga i olika band, berättar Andreas. KÖPENHAMN OCH PARIS Vändningen kom när Andreas Dahlberg fi ck ett jobberbjud ande från en krog i Köpenhamn som bara hade öppet på kvällarna. – Det var mitt första egentliga kvällsjobb och jag fastnade direkt för kroglivet och hela den livsstil det innebar. Utifrån den anställningen jobbade jag mig upp, först på SMAK i Malmö Konsthall. Här fi ck jag jobba med Stefan Lindhe vilket var väldigt inspirerande, Stefan är enormt duktig, men det var också här jag lärde känna min nuvarande kompanjon Nina Christensson, berättar han. På SMAK stannade Andreas i två år tills han fi ck chansen att arbeta med det skånska stjärnskottet Petter Nilsson på hans kvarterskrog La Gazetta i Paris. – Under denna tid lärde jag känna Petter ganska väl och han tog med mig ut på andra krogar i Paris. Jag blev väldigt inspirerad av det franska bistroköket med knorr. Här serverades inte de vanliga rätterna utan här var det var mer naturligt att tänka på att använda alla delar på djuret, berättar Andreas vidare. ÄT MED GOTT SAMVETE Tillbaka i Sverige jobbade Andreas Dahlberg vidare under några år på olika krogar i Malmö-Lundområdet men ingenstans fi ck han riktigt utlopp för den inspiration han hade fått under sin tid i Paris. – Jag tröttnade och bestämde mig för att öppna något eget, så jag ringde Nina och sa: Nu öppnar vi krog!”. När vi sedan fi ck tillgång till den här lokalen hade vi en riktigt bra idé om hur det skulle vara. Maten skulle vara rustik och välsmakande. Tilllagningen i det öppna köket skulle de som sitter på höga stolar längs den långa bardisken kunna följa, förklarar han. Själv ser han, trots de lite annorlunda menyerna, inte Bastard som en inälvskrog. Idén är snarare att tillaga ärlig mat med kärlek och respekt. Dessutom är det viktigt med det närproducerade även om han vill låta själva ordet vara outtalat. – Vi har valt att inte skriva ut på menyerna var allting kommer ifrån. Att köpa kött och grönsaker från lokala uppfödare och odlare ska vara självklart och vill man veta mer kan man fråga vår personal som vet exakt vad vi serverar. På Bastard kan man äta med gott samvete, avslutar Andreas Dahlberg. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN FAKTA ANDREAS DAHLBERG ÅLDER: 34 år. STJÄRNTECKEN: Tvilling. CIVILSTÅND: Gift med Elena. BOR: I lägenhet vid Möllevångstorget. INTRESSEN: Brinner för mat och dryck, gärna vin. Musik är ett stort intresse även om han inte spelar själv lika aktivt som förr. Tatueringskonst, faktum är att han var nytatuerad inför vår intervju.Randsydda skor.
Nöjesnytt Malmö MODE
Nöjesnytt Malmö NOTISER
Nöjesnytt Malmö TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Malmö FILMKOLL & RECENSIONER