AMES 1
TJÄNSTERESAN MALMÖ STOCKHOLM STOCKHOLMS KVINNOHIS
TORISKA TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: PRESSBILD När samhället inte tar ansvar för hälften av mänsklighetens historia gör Lina Thomsgård med vänner det. Det ambulerande muséet har gjort ett enormt arbete med att lyfta STOCKHOLM ÅRETS MALMÖRESTAURANG TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN FOTO: PRESSBILD Köket Lu är nykomlingen i Malmös restaurangliv som nu tagit emot Nöjesguidens Malmöpris inom krogkategorin. Mor och son, Luong Lu och hans mamma Kim Trinh, har öppnat stadens just nu mest hypade restaurang. – Idén kom inte igår, utan det är något som föddes för flera år sedan. Men så har vi lagt stort fokus på att hitta rätt lokal eftersom vi vet att konceptet är bra. Grundidén är att vi vill servera mat som vi själva älskar och njuter av. I september var det 40 år sedan hans föräldrar kom till Sverige från Kina och under hela uppväxten har matlagningen varit närvarande – 36 vilket gjort att Luong Lu själv fått en naturlig och nära relation till köket. – Vi har alltid lagat fantastisk mat hemma och idén kommer därifrån. Att jag vill visa upp den matkulturen som mina föräldrar, nu speciellt min mamma, bär med sig. Konceptet är från Hong Kong och jag gillar inte att använda ordet ”autentiskt”, men jag blir tvungen. Vi ville hitta det autentiska köket, som vi inte kände fanns, säger Luong Lu. Frågan var om Malmö var redo för autentisk kinesisk streetfood på Davidshall. Vi menar att den frågan nu har blivit besvarad. Davidshallstorg 3, koket.lu n SYSKONKROGARNA BLIR GRANNAR TEXT: MOA MALMQVIST Asian Post Office, Suppers asiatiska tillskott på kroghimlen, gör sin debut utanför Stockholm. Den före detta Supperlokalen har klätts med mörkt trä, marmor och djupare färger. – Det kommer att vara en hög igenkänningsfaktor från APO Stockholm, dels med träinslagen men också möblemanget och uppdukningen. Men vi är också måna om att den nya krogen andas mer Åre, säger Daniel Holgersson som är grundare och en av ägarna till Supper och APO. Både mat och dryck kommer att gå i linje med APO Stockholm. Favoriterna följer med, som drinken Thai Basil med gin och thaibasilika samt Popcorn Shrimp med gochujang. Menyn kommer också att bestå av en stor del nyheter som ska spegla de jämtländska trakterna. Barcheferna, Daniel Thelin (APO) och Oliver Ingolf (Supper), kommer att ges mycket spelrum till att utmana och testa nya smaker. – Vi kommer satsa lika mycket på baren som vi gjort i Stockholm, vi har ett starkt barteam med oss. En stor del av personalen kommer ifrån eller bor i Åre, så vi hoppas att det kommer att lysa igenom. APO kommer att ha öppet varje dag, fram till första helgen i maj. Ett stenkast ifrån, i det gamla Villa Tottebo, har systerkrogen Supper tagit över och totalrenoverat tre våningar. Två av de tre våningarna kommer att ha restaurang och bar. Källarvåningen med dess bar kommer att ha öppet vid specifika event eller spelningar. n betydelsefulla kvinnor från förr och att utbilda på ett lättsamt vis. Följ vad de lyfter fram härnäst på kvinnohistoriska.se. n