Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35 redaktör: Anita Täpp, anita.tapp@
kollega.se Bindefeld fixar höstfesten Att ställa till med fest kan vara ett utmärkt sätt att jaga höstmörkret på flykt, också för den med liten budget. – Den viktigaste ingrediensen för en lyckad tillställning är faktiskt inte att man bjuder på dyr mat, att man är i en flott lokal och så vidare. Det allra viktigaste är sammansättningen av gäster, och den kan man ju dessutom styra över helt själv, säger festfixaren Micael Bindefeld. – Jag har själv varit på otroligt avancerade och exklusiva middagar eller kalas med ostron, gåslever, svindyr champagne och massor av kändisar och det kan ändå vara supertråkigt. Och sen var jag på fest i en lada en gång där man bjöd på hemgjord pizza och det var helt fantastiskt. Så det behöver inte alls vara dyrt för att det ska bli bra och minnesvärt. Hur ska man tänka för att sammansättningen av gästerna ska bli bra? –Man ska tänka ganska spretigt. Jag brukar själv försöka bryta så mycket konventioner och förväntningar som jag någonsin kan när jag ordnar med en fest eller middag. Att göra en grej av att vid varje midddagsbord försöka blanda människor som inte tidigare träffats eller i vart fall inte har någon relation till varandra. – Det här gäller också i hög grad vid bordsplaceringen. Att man försöker tänka igenom vilka som inte känner varandra, var det kan uppstå dynamik och vilka som kan ha glädje av att träffas. Det är det som är värden och värdinnans utmaning, och samtidigt nyckel till en lyckad tillställning, att de har information och kunskap om människorna som kommer. Om man ändå behöver lite tips på hur man kan spara in på sådant man tror sig behöva ger Micael Bindefeld, som själv är känd för sina fantasifulla och exklusiva inbjudningskort, rådet att försöka klara sig utan sådana. – Visst är det viktigt och trevligt med handskrivna inbjudningskort som kommer med posten. Men har man inte de pengarna kanske man kan göra något annat kreativt, kanske i form av digitala inbjudningskort, säger han. Annat man kan dra in på är kostnad för personal, i de fall man behöver anlita sådan, genom att noga tänka igenom hur många timmars hjälp man egentligen behöver. – En av nycklarna till en lyckad tillställning är att allt är väl planerat, säger Micael Bindefeld. – Att man är förberedd när det gäller logistiken, exempelvis vilken rätt som ska in och vilka tallrikar man ska ha, att kaffet är kokat och står i termosar och att det finns vaser med vatten framme om gästerna har blommor med sig. Det där kan man börja med flera dagar innan, så att man hinner vara en bra och deltagande värd när gästerna kommer. kollega.se Hur får man till lite stjärnglans också på ett budgetparty? – Gäster är det viktigaste. Att folk inte redan känner varandra och att det blir snackisar. Det enda som kan vara lite jobbigt är att man har lite ansvar för att presentera folk för varandra. Du som värd är ju den enda som vet hur du tänkte när du bjöd dom och varför dom skulle passa ihop. Då är det viktigt att du gör en presentation också. – Sen är ju också maten en viktig upplevelse, och då är det bra om man kan bjuda på nåt kul, så att maten blir en snackis. ● Bindefelds fem bästa tips för en lyckad fest Rättelse: (Dina Pengar, nr 5) Enligt Sveriges förenade studentkårers beräkningar går en student, efter höjningen av studiemedlet, back med 316 kronor varje månad sedan alla utgifter är betalda. 6-11 KOLLEGA 35 DINAPENGAR MOA KARLBERG / DN / SCANPIX
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68