Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47 att odla sådant som egentligen hör
hemma i helt andra växtzoner. Tillsammans är vi starka är en sanning som inte bara facket har anammat. Odlingsentusiasterna i föreningen Matparken i Uppsala har kommit på att det bästa sättet att besegra fienderna i grönsaks- landet är att göra det tillsammans. Text Johanna Rovira Bild Sören Andersson revolution N ärproducerad mat är betydligt mer än en hipp trend. Efter ett otal matavslöjanden är vi snudd på fixerade vid vad vi egentligen sätter i oss och intresset för egenodlad mat ökar. Att sätta ett frö och skörda någon gång på höstkanten är dock svårare än man kan inbilla sig. Mången amatörodlare har stupat i potatisfårorna, kroknat inför de övermäktiga fienderna: tistel, maskros, kvickrot och gråbo. Den största fienden är dock den uppländska myllan – en kompakt och ogenomtränglig substans som mer liknar cement än jord. Matentusiasterna i Matparken har dock inte gett tappt. De har oförtrutet angripit Uppsala- leran i flera säsonger. Vid Gottsundagipen har femtusen kvadratmeter plöjts upp och här växer nu prima pumpor, förnämlig fänkål, bönor och ärtor i alla upptänkliga storlekar och modeller. Marina Queiroz visar, inte utan stolthet, upp sin skapelse. – Jag och Ylva Andersson som drog igång det hela är båda väldiga matentusiaster med miljöengagemang. Jag är pragmatisk när det gäller miljö – för mig landar det mycket i vad du köper, äter och väljer bort, förklarar Marina där hon stövlar runt mellan grönsaksfårorna. Hon studerade tidigare till agronom, men bytte till landskapsarkitektutbildningen och gjorde sitt examensarbete om urban och peri- 6-11 KOLLEGA 47 ➼ De gör mat
Kollega Sida 48
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68