Kollega 1
Kollega Sida 2
Kollega Sida 3
Kollega Sida 4
Kollega Sida 5
Kollega Sida 6
Kollega Sida 7
Kollega Sida 8
Kollega Sida 9
Kollega Sida 10
Kollega Sida 11
Kollega Sida 12
Kollega Sida 13
Kollega Sida 14
Kollega Sida 15
Kollega Sida 16
Kollega Sida 17
Kollega Sida 18
Kollega Sida 19
Kollega Sida 20
Kollega Sida 21
Kollega Sida 22
Kollega Sida 23
Kollega Sida 24
Kollega Sida 25
Kollega Sida 26
Kollega Sida 27
Kollega Sida 28
Kollega Sida 29
Kollega Sida 30
Kollega Sida 31
Kollega Sida 32
Kollega Sida 33
Kollega Sida 34
Kollega Sida 35
Kollega Sida 36
Kollega Sida 37
Kollega Sida 38
Kollega Sida 39
Kollega Sida 40
Kollega Sida 41
Kollega Sida 42
Kollega Sida 43
Kollega Sida 44
Kollega Sida 45
Kollega Sida 46
Kollega Sida 47
Kollega Sida 48 Det här är riktig odling, tycker G
unilla Meurling och jämför med en liten kolonilott. ”Det är trams och för puttinuttigt”, säger hon. ➼ urban stadsodling. För henne är Matparken både ett socialt och ekologiskt experiment. – Jag lyfter alltid odlandet i och omkring staden som grejen. Det finns en stor pedagogisk poäng att synliggöra odlandet där folk finns, säger hon och berättar om besökare som blivit helt till sig vid åsynen av en växande vanlig gul lök. – Vi lever så frånkopplade från alla naturliga processer. Vi litar blint på det livsmedelssystem vi har, men sätt stopp för mattransporterna två dagar och se vad som händer. Samhället är mer sårbart än vad vi vill tro och maten är fundamentet. På håll i storstäderna har folk med liknande tankar slutit sig samman i små grupper av gerilla odlare. Deras subversiva verksamhet består i att få växter att gro på alla upptänkliga platser, till exempel genom fröbomber utkastade i den offentliga miljön. Syftet är att försköna, resa frågor om miljön och minska avstånden mellan människa och mat. – Vi är väldigt lite gerilla, vi har ju till och med ett avtal med kommunen. Men visst, det går i linje med det vi håller på med. Sätter man på sig rätt glasögon hittar man massor med bortglömda plättar och stråk som skulle kunna odlas, 48 KOLLEGA 6-11 »Vi lever så frånkopplade från alla naturliga processer. Vi litar blint på det livsmedelssystem vi har, men sätt stopp för mattransporter i två dagar och se vad som händer.« säger Marina och ger ifrån sig förtjusta invektiv över hur vissa grönsaker utvecklats i landet. Ett gäng grönsakssugna människor hittade till plätten som man arrenderar av kommunen och en ideell förening bildades. Matparken delades in i olika zoner, men det handlar inte om kolonilotter i vanlig bemärkelse, utan om kollektivgrupper som odlar tillsammans. Förutom ”gamlingarna” och ”nybyggarna” finns det två kollektivgrupper kurdiska kvinnor. Dessutom finns en gemensam perennavdelning, samt en plätt som sköts av ett gäng seniorer från en dagverksamhet i närheten. Två studiecirklar i småskalig ekoodling ryms också och en femtedel är reserverad för vallodling. Där växer ammunitionen: klöver och vicker, gröngödsel som ska hackas ner i marken för att på sikt förbättra jorden. – Jag har haft kolonilott tidigare, men fastän jag har tio gånger så stor odlingsyta nu är det mindre jobb. Det är påtagligt så mycket mer effektivt det blir när man är några stycken och skalan är större. Vi delar erfarenheter och dessutom är det mycket roligare att göra saker i grupp, säger Marina, som tillhör gänget som fått epitetet ”gamlingarna. – Jag tycker kolonilottsodling är trams och för puttenuttigt, säger Gunilla Meurling, som
Kollega Sida 49
Kollega Sida 50
Kollega Sida 51
Kollega Sida 52
Kollega Sida 53
Kollega Sida 54
Kollega Sida 55
Kollega Sida 56
Kollega Sida 57
Kollega Sida 58
Kollega Sida 59
Kollega Sida 60
Kollega Sida 61
Kollega Sida 62
Kollega Sida 63
Kollega Sida 64
Kollega Sida 65
Kollega Sida 66
Kollega Sida 67
Kollega Sida 68