Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Vilken härlig tid v
i går till mötes! Man ser hur dagarna blir längre och längre för varje dag och man kan inte låta bli att längta till sommar och sol. För att vara förberedd inför grillpremiären tipsar jag den här gången om ett nytt rött vin som precis släppts på Systembolaget. Jag är extremt svag för champagne och tycker alltid det finns något att fira så jag har också valt ut en gammal goding - en av mina favoritchampagner. Låt Er väl smaka! /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer. POL ROGER – CHAMPAGNE Frankrike / Art.nr 7549 / 425:KRÄMIG QUINOASALLAD Ur boken: Lugn mage med grön mat / Sofia Antonsson / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 portioner) Tranbärskräm: 50 g torkade tranbär 1 dl macadamianötter eller rostade solrosfrön 1 dl vatten 1 msk vit balsamvinäger 1-2 msk olivolja salt nymalen svartpeppar Sallad: 4 port. röd quinoa 2 morötter 200 g fryst broccoli 5 grönkålsblad 1/2 kruka persilja 1 knippe rädisor 1 polkabeta 3 msk solrosfrön GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa tranbär, macadamianötter eller solrosfrön och vatten till en kräm i en mixer eller med en stavmixer. Smaka av med vit balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. 2. Koka quinoan enligt anvisning på paketet. Låt svalna helt. 3. Skala morötterna och hyvla dem i strimlor. Tina broccolin och skär i små buketter. Ta bort de grova stjälkarna från grönkålen och riv den i mindre bitar. Hacka persiljan grovt. Skär rädisorna i kvartar. Skiva polkabetan tunt. 4. Rosta solrosfröna i torr panna. Blanda quinoan med tranbärskrämen. Vänd ner grönsakerna och persiljan. Fryst broccoli är snällare mot magen än den färska. Polkabetan är med mest för att den är så vacker att garnera med, men du kan äta några skivor utan problem. Ägg, ägg och åter ägg… Påskafton utan ägg är som julafton utan skinka, det är helt enkelt ett måste. I Sverige har påsken firats som tradition sedan 1100-talet, men hur kom äggen in i bilden? Vad är anledningen till att vi målar dem och hur många ägg går det åt under påskveckan? Att äta ägg under påsken är tradition sedan gammalt och har med den 40 dagar långa kristna påskfastan att göra. Fastan stoppade inte hönorna från att värpa så plötsligt fanns ett digert överskott på ägg när fastetiden var över. Perfekt för svultna kroppar som trånade efter välbehövliga vitaminer och proteiner. DÄRFÖR MÅLAR VI ÄGGEN Ägg står för liv (inuti) och död (skalet) och har länge varit en symbol för Jesu grav. Bakom graven fann människor hopp om en tillvaro efter döden. Därför började man tidigt dekorera ägg och måla gravstenar i vackra mönster. Idag är äggmålning en stor konstform i många länder. I Sverige fullkomligen vräker vi i oss ägg under påsken. Jämfört med en vanlig vecka fördubblar vi konsumtionen och tillsammans gör vi av med 2.000 ton ägg. Frossandet slår i taket på påskaftonskvällen då beräkningar visar att det går åt sex miljoner ägg i timmen. (KA) 18 NOLLELVA Här används lika delar av de tre vanligaste druvorna i Champagne, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier från de absolut bästa lägena i distriktet. Första jäsningen sker på ståltank och sedan den andra jäsningen på flaska i vad som sägs vara den djupaste och svalaste källaren i Epernay. Vinet ligger mellan 36-48 månader på sin jästfällning vilket ger en brödig, mogen ton samtidigt som det finns frisk syra och toner av citrus och gröna äpplen i smaken. Passar perfekt som drink före maten eller till förrätter av skaldjur, löjrom, charkuterier eller ostar. Sötma Fyllighet Syra ZIGGURAT - MONTEFALCO ROSSO 2015 /Umbrien, Italien / Art.nr 2743 / 139:Förste mars lanserades detta vin i Systembolagets ordinarie sortiment. Producenten, familjen Lunelli, är nog mest kända för att producera det högkvalitativa mousserande vinet Ferrari som säkert många av er testat. Lunellis har vinodlingar i olika delar av Italien, Ziggurat kommer från familjens vingård i Umbrien där man jobbar helt ekologiskt. Själva vinanläggningen som är en mycket spektakulär byggnad skapad av den kände konstnären Arnaldo Pomodoro är väl värd ett besök om ni är i krokarna. Det sägs att det är världens enda skulptur där människor arbetar inuti. Vinet har en tydlig doft av fat, mörka bär och örter. Stor fyllighet som balanseras fint av den framträdande syran. Passar utmärkt till en grillad ryggbiff eller annat mörkt kött, gärna med krämiga såser. Strävhet Fyllighet Syra Foto: Malin Singelsö Foto: Shutterstock