KIA STORY 1
Mat för lata lediga dagar Här bjuder matskribente
n Mia Gahne på härlig vår- och sommat. Rätterna kräver ett minimun av ansträngning och få ingredienser. Passar lika bra som en hel meny eller som enskilda rätter. Alla recept är beräknade för fyra personer. Bondsoppa från Toscana Precis som på italienska vischan. Gudomlig sensommarsoppa. Ös i lite vad täppan och skafferiet bjuder. 2 rödlökar, finskurna 2 vitlöksklyftor, skivade 3 stjälkar selleri, strimlade 3 morötter, skivade olivolja 150 g rökt sidfläsk, strimlat 1 burk cocktailtomater à 400 g ca 150 g savoykål, i bitar 1 burk stora vita bönor à 400 g 1 burk matvete à 400 g 1—1 1⁄2 liter hönsbuljong ev. 1 skvätt vitt vin 1 knippa bladpersilja, hackad salt nymalen svartpeppar tillbehör fin olivolja surdegsbröd färskriven parmesan 1. Förbered grönsakerna. 2. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs rödlök, vitlök, selleri och morötter tillsammans med fläsket i 5 minuter. Tillsätt tomater utan spad, savoykål, bönor med spad och avrunnen matvete. Täck med buljong och kanske en skvätt vitt vin. Sjud i 15 minuter under lock. 3. Ringla över lite fin olivolja, strö över persilja och smaka av med salt och nymalen peppar. 4. Servera med surdegsbröd och parmesan. Dubbelmarinerad fläskfilé Alla de här ingredienserna är inte livsviktiga. Ta det du hittar. Det är själva principen som gör det så göttigt. Lätt är inte alltid detsamma som snabbt. ca 600 g fläskfilé olivolja Marinad 1 2 msk balsamvinäger 1 dl olivolja 2 msk soja 1 msk sesamolja 2 vitlöksklyftor, rivna 1 tsk rökt paprikapulver 2 tsk socker 1⁄2 dl vatten 1 msk tomatpuré Marinad 2 1 citron, skalet 1 lime, rivet skal + saft 3 vitlöksklyftor, rivna 1 dl olivolja 2 tsk sesamolja 1 dl hoisinsås (finns på asiatiska hyllan) 5 cm ingefära, riven svartpeppar 1 msk soja 1⁄2 kruka basilika 1 msk hackade salviablad 1 tsk rökt paprikapulver 1. Blanda ingredienserna till Marinad 1. Häll upp i dubbla plastpåsar, lägg i köttet och knyt om. Låt ligga i kylen över natten. 2. Ta upp köttet och torka av. Bryn runt om i lite olja i stekpanna. Stek i 125 grader i ugnen tills innertemperaturen blir 65 grader. Låt svalna lite. 3. Blanda ingredienserna till Marinad 2. Skiva köttet och lägg i marinaden i minst 2—3 timmar. Gärna över natten. 4. Servera kallt eller ljummet, kanske till en het gurksallad. Perfekt på buffén eller när du vill fixa middagen i förväg. Vit chokladkräm med sommarbär och kexsmul Receptet på den här ljuvliga, lättlagade chokladkrämen fick jag av Klas Lindberg, Årets Kock 2012. Sedan dess gör jag den stup i kvarten. Tack Klas! 200 g vit choklad, rumstempererad 3 dl gräddfil, rumstempererad 100 g blåbär, hallon och/eller jordgubbar 4 digestives eller andra grova kex 1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i omgångar i mikron eller vattenbad. 2. Rör ihop choklad och gräddfil. Om det skulle skära sig kan du värma krämen lite försiktigt. 3. Häll upp i små glas eller formar. Låt stå och stelna en stund. 4. Dela större bär i bitar. Garnera chokladkrämen med bär och smula över kexen. LISEL O TTE S VINTIP S Friskt och fruktigt Bondsoppa från Toscana Bolgarello Bianco Vermentino 2012. Ett torrt, fruktigt, fräscht vin med inslag av äpplen, päron, citrus och örter. Ett lättanvänt vin som passar till mycket, lika bra till soppan som till kyckling och sushi som på egen hand som aperitif. Art nr 2340 pris 79 kr. Dubbelmarinerad fläskfilé Cline Zinfandel 2012 Koncentrerad smak av blåbär, bigarråer och vildhallon med avslutande vaniljton. Intensivt vin som är utmärkt till smakrika rätter innehållande alla typer av kött. Öppnas flaskan under matlagningen är risken stor att det inte finns något kvar till middagen, det är mycket lättillgängligt och svårt att inte gilla! Art nr 22283 pris 89 kr. Vit chokladkräm Asti Araldica Sött, friskt och fräscht med toner av päron och honung i en aromatisk stil. Drick till desserten eller riktigt väl kylt ute en varmsommardag i bersån, somrigare än så blir det inte! Serveras vid cirka 8 grader. Art nr 7750 pris 59 kr. LiseLotte Wanre Östlund är vinexpert och sommelier. KIASTORY 1/2014 41