Nöjesnytt Jönköping 1
amarone – ETT VIN SOM VÄCKER REAKTIONER Amarone l
ämnar ingen oberörd. Vinsnobbarna rynkar på näsan och anser det vulgärt. Nyblivna entusiaster höjer det till skyarna och ropar på mer. Vi andra hamnar väl någonstans däremellan, men klart är att amarone är ett vin som väcker reaktioner. H ar du aldrig smakat en amarone skulle det kunna förklaras som ett rödvin i hundraåttio med extra allt. Ett svulstigt muskelvin med hög alkoholhalt, mjuka tanniner och massor av smak. Ibland kan det nästan upplevas som lite sött och något av ett mellanting av vanligt bordsvin och starkvin. För en tid sedan var jag på amaronemiddag på köttrestaurangen AG i Stockholm. De valde bland annat att servera olika varianter av hästkött till vinet. Aningen djärvt, kan tyckas, men det funkade väldigt väl. Stora viner kräver stora djur. Det formella namnet är Amarone della Valpolicella DOC, och vinet kommer också från Valpolicella i distriktet Veneto strax norr om Verona. Det tillverkas helt eller delvis av torkade druvor, vilket ger den där russinfylliga effekten. Vinet måste ha minst 14 procents alkoholhalt och lagras i tre år innan det får säljas. Därtill vinner det ofta på att få ligga till sig ett par år hemmavid. Namnet kommer från det italienska ordet för bitter, "amaro", och ibland kan man ana en viss bitterhet bakom allt det andra som pågår, även om mustigheten brukar skrika högst. Amarone kostar lite mer eftersom druvorna måste torkas i minst 90 dagar innan de får användas. Jag tycker att det passar allra bäst till hårda lagrade ostar, gärna italienska sådana. Dessutom är det ett prima presentvin, eftersom man sällan unnar sig själv en flaska amarone så där utan vidare. Och precis som att ingen blir ledsen av att få en blomma, blir ingen oberörd av att få en flaska amarone. ■ 3 TIPS AMARONE 1. BOLLA LE POIANE AMARONE 2009 (70215), 229 KRONOR. Kan tyckas dyrt, men jag skulle ändå vilja påstå att det är väldigt prisvärt för att vara en amarone. Kryddigt, körsbärigt och massor med smak. Precis som det ska vara. 2. TOMMASI AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO 2011,(22350), 151 KRONOR. En budgetvariant i de här sammanhangen. Kan vara bra för dig som vill prova, men utan att behöva spendera en förmögenhet. Aningens sötma, passar därför bäst till lagrad hårdost. 3. SEREGO ALIGHIERI VAIO ARMARON AMARONE 2008 (2419), 399 KRONOR. Ett pålitligt vin som alltid levererar. Massor av mörka bär och choklad och riktigt mysig mullig smak. Blir ännu bättre av lagring. Väldigt bra present om du vill satsa på något extra. VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Amarone görs framför allt av druvorna corvina, rondinella, molinara och corvinone. De skördas sent och får sedan ligga och torka i tre-fyra månader för att uppemot 40-50 procent av vätskan ska avdunsta så att smakerna och sockerhalten koncentreras. Därmed blir vinerna också väldigt alkoholstarka, minst 14 procent. 52 | nöjesnytt