Byggnation pågår Ja då har vi kommit såhär långt.
Tänk vad mycket som skall falla på plats innan man kan knyta ihop säcken. Vi har ju redan smygstartat med den exotiska svampen och lånat lite utrymme från champinjonerna, så att vi kan öva och även introducera dessa nykomlingar till våra kunder. Men nu är det inte så långt borta innan vi kan fylla upp rummen med kompost! Tanken är att vi ska odla Shiitake, (som vi berättar lite mer om längre fram i magasinet) 4 olika sorters ostronskivling, rosa, gul, cheznut och grå, Kejsarhatt, Nameko och Pioppino. Vi har dessutom tänkt att vi ska ha möjlighet att odla fram fler sorter så som Shimej, Enoki eller pompom blanc vid efterfrågan. I den nya lokalen ryms 5 nya odlingsrum, en ny pack och en större kyl. Flödet kommer på så vis bli bättre och rymligare när vi sätter ihop den nya odlingen med den ”gamla”. Alla nya svampar är också KRAV odlade, substratet köper vi in från Tyskland och det är certifierat via Demeter , vilket är ett nationellt nätverk av kontrollorganisationer för biodynamisk odling. Det känns bra tycker vi! När man skördar dessa svampar så är det på ett vis lite pilligare än när man plockar champinjoner, De växer nämligen på små Stubbar kan man säga. Vikten är mellan 0,8-1,3 kg/ stubbe, och när man plockar på den så är det bästa att ha den på ett litet bord så man kan vrida på den och komma åt överallt. De står ju i rader bredvid varann, så det blir trångt att komma åt utan att flytta den. Men gallringen går till på ungefär samma sätt, det gäller att se till så det finns utrymme och plats för svampen som står kvar när man gallrat så att den blir fin och får bra kvalitét!