Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Kroglivet 2024 från A
till Ö Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock Restaurang- och nöjesåret 2024 går mot sitt slut och det är dags att sammanfatta. Här är några saker att minnas, i alfabetisk ordning. Arbis i Norrköping har fått ett driftsbolag som satsar framåt. Babettes tar över hela sin lokal och skapar kulturhus. Cirkuscaféet - kultigt konsertställe som nu ska säljas. Dryckesfestival – nu har Söderköping fått sin egen. Elite Hotels tar över Louis De Geer-driften. Future Echoes – kul festival, men när ska den lyfta? GIN - Norrköpings kanske bästa restaurang tackar för sig. Hell Yeah Rock Club fortsätter att dra folk till sina hårdrockskonserter år efter år. Innergårdar - plötsligt vimlar det av levande såna i Linköping. Jord - håller stilen som länets bästa restaurang. Kulturnatten – fantastisk kulturtradition som får Norrköping att leva upp. Lindas Kula - nyöppnat livemusikställe mitt i Norrköping city. Mickeys Strandfik – ska kanske rivas till Linköpingsbornas stora ilska. Nous Bistro -spännande tillskott till länets krogutbud. O'Learys i Norrköping storsatsar med bland annat takbar. Platens Bar – klassiskt ställe som piggnat till på senare tid. Quiz – krogtrend som aldrig vill avta. Rosa Pantern – fortfarande det bästa pizzerianamnet. Star Bar – aj aj aj, blev av med alkoholtillståndet. Tinas Bakficka – satsar på smörrebröd, mums. Urbane Goat – lite bortglömd, men en av Norrköpings bästa restauranger. Vinbarer - årets stora krogtrend. Witchcraft - headlinade Festival of the Midnight Sun. X-rated - så kan man beskriva swingersklubben Adam & Eva. Yogi – indiska restauranger kommer och går men Yogi består. Zone Underground – klubb som kör konsertkvällar på Palatset. Åbacka Café - klassiskt fik strax intill Stångån. Äta - gör man på Matmilen och Moveat. Östgöta Kök - satsar på spa och konferens i Arkösund. Andreas Fejes och Richard Lindblad fokuserar på hantverksöl på Linköping Beer Expo. Linköping Beer Expo i nygammal regi Text: Mikael Carlsson Foto: Benny Nilsson Den 22 februari är det återigen dags för Linköping Beer Expo. Nu i nygammal regi. Det är Richard Lindblad, en av grundarna av mässan, som tillsammans med Andreas Fejes på det internationellt prisbelönta Vreta Kloster bryggeri som nu tar över stafettpinnen. Med ett tydligt fokus på hantverksöl och hantverksbryggerier kommer du under mässan möta över 30 utställare på Konsert & Kongress. Linköping Beer Expo grundades 2010 av Richard Lindblad tillsammans med Kenneth Lindblad som flera år tidigare startade Whisky Expo. Ambitionen var att skapa en mässa som enbart fokuserade på öl och locka både bryggerier och importörer för att erbjuda öl från både när och fjärran. Kenneth drev under flera år Linköping Beer Expo själv men när nu Richard flyttat hem igen och Kenneth dragit sig tillbaka tar Richard mässan vidare. Nu tillsammans med grannen och entreprenören Andreas Fejes på Vreta Kloster bryggeri. – Det ska bli jätteroligt att arrangera mässan igen och jag och Andreas kompletterar varandra väldigt bra, säger Richard. Andreas har utställarnas perspektiv och jag har arrangörens så tillsammans hoppas vi att det ska bli en mässa som fungerar för alla. Även om hantverksöl och hantverksbryggerier har varit en stor del av mässan tidigare är det nu ett uttalat fokus på just dessa. Ambitionen är att kunna erbjuda besökarna ett brett utbud av öl, producerade lokalt likväl som i olika delar av Sverige men även hantverksöl från andra länder. Många av bryggerierna är små och har inte ekonomi som de stora jättarna. – Vi är en lokal mässa, gjord av lokala människor och för oss är det viktigt att vara en inkluderande mässa där alla ges chansen att vara med, berättar Richard. Det är också viktigt att få en bra bredd på utställare så att besökarna verkligen får chansen att uppleva något nytt. Och det är något man lyckats med inför årets mässa. Förutom en del gamla favoriter kommer vi på årets mässa få stifta bekantskap med sex, sju stycken nya hantverksbryggerier och människorna bakom dessa. – De mindre bryggerierna tillför både nytt och intressant, säger Richard. De vågar testa och prova på ett helt annat sätt än de stora och brinner för hantverket vilket också märks i deras produkter. NOLLTRETTON 33