Nöjesnytt Kalmar Öland 1
Svamp, rotsaker, skaldjur och vilt står på menyn
kommande månader. Och för vin- och matvänner börjar nu en riktigt läcker säsong. Med hösten kommer maten och rätterna vi längtat efter och för många är tiden äntligen här att korka upp de fina vinerna. Till mat kommer de bättre vinerna helt till sin rätt. Hösten är även en perfekt tid att plocka fram viner som lagrats, kort eller lång tid, att bjuda vänner på fest eller laga mat efter recept som tar tid. Enkla tips om hur man kan tänka i valet av vin till mat: råvara och tillagning styr vinvalet. Vad det gäller råvaran ska man ge akt på texturen, det vill säga är det en delikat räka eller ska det serveras en tät köttbit av nöt på tallriken. Stor skillnad gör även matens tillagning. Är rätten kokt, ugnsbakad, stekt eller grillad. Till sist, ge akt på tillbehören. Är smaken eldig av peppar eller mild och örtigt finstämd. Om man exempelvis lagar en gryta av rotsaker passar ett trevligt mer robust vardagsvin, vitt eller rött. Svamp, vilt och skaldjur kräver mer av vinet som gärna får kosta lite mer. När kvaliteten på drycken går upp är det inte heller konstigt att välja mat som lagas efter snitsiga recept. Ett bättre vin har alltid, per automatik, fler smaknyanser och därför kan vinet fånga upp den festliga maträttens många variationer. När man bjuder gäster på middag är det kanske mycket trevligare att välja två olika viner till maten i stället för att servera två flaskor av samma vin. Låt gå att det behövs fler glas vid dukningen. Tema kan vara att prova vin i två olika prisklass för att se om kvalitet betalar sig. Eller bjud på vin av liknande kvalitet men av olika druvor eller ursprung? Att ta ut svängarna runt middagsbordet samtidigt som man får ett gyllene tillfälle att upptäcka och lära mer om vin- och mat i kombination är spännande och intressant. Och samtalsämnena runt middagsbordet lär inte fattas. VITA VINER DOMAINE DE BOURNAIRE 2016 Ekologiskt (5799) Frankrike, 119 kr Betyg: 5 Torr, frisk smak och på tungan finns en lätt livlighet, snarare än sprits. Smaken är grönfruktig av mogna äpplen och päron och det finns drag av citrus plus en tydlig mineralton. Eftersmaken är lång och vinet fungerar lika utmärkt som fördrink på festen, till höstens skaldjur och missa inte kombinationen till den gräddiga svampsoppan. Véronique Günther–Chéreau är vinmakare och äger 67 hektar vingårdar i Loire som varit i familjens ägor sedan medeltiden. Smaken är distinkt och tydlig vilket kan förklaras av tillverkningssättet, sur lie, som är vanligt i appellation Muscadet de Sèvre-et-Maine och betyder att vinet vilar på jästfällningen under en begränsad tid. Appellationen (ursprunget) ligger i västra delen av Loiredalen och vinet görs av druvan melon de bourgogne och som kallas för muscadet lokalt. 36 | nöjesnytt CÔTES DU RHÔNE BLANC 2017 (71947) Frankrike, 119 kr Betyg: 4 Torrt, medelfylligt vitt vin som smakar av gul, något exotisk frukt som melon, aprikos, päron och apelsin. Vinet är även lätt kryddigt med ett uns av fetma som ger smaken rondör. Utmärkt till fiskrätter med höstens rotsaker och till fågel som vilt eller till kyckling fungerar vinet också perfekt. Både vita och röda rhôneviner är vanligtvis, om inte ursprungsbeteckningen säger en appellation i norra distriktet, tillverkade av många olika druvor. Som det här vinet som är tillverkat av druvorna viognier, roussanne, marsanne, clairette, bourboulenc och grenache blanc. Den ovanliga viognierdruvan stormtrivs i Rhônedalen. Sorten har en låg syra och aromprofilen brukar beskrivas med ord som gula frukter, av persika eller med noter av honung och blommor. I kombination med andra druvor garanteras vinets syra och själva ursprunget står för de kryddiga dragen i smaken. Vita rhôneviner är utmärkta middagsviner och de passar ljusa kötträtter, smakrika fiskrätter eller till en ostbricka. RÖDA VINER FONTERUTOLI 2017 (32229) Italien, 145 kr Betyg: 4 Här är vintipset som kräver lite mer av er som ska dricka vinet än att planera för maten och sedan korka upp flaskan. Det här vinet ska absolut dekanteras, hällas över i en karaff, och sedan tillbaka i sin flaska. Men dubbeldekanteringen räcker inte. Er utmaning är att vänta med att servera vinet till nästa dag. Givetvis till mat. Framförhållning och förberedelse är alltså helt avgörande för att dricka det här vinet som bäst. Och det vill väl alla. Smakskillnaden är faktiskt så stor som tummen upp när ni dekanterat och väntar (betyg 4), jämfört med tummen ner om ni korkar upp och serverar ett glas direkt. Prova gärna själva med att smaka ett glas dag ett och sedan vänta in nästkommande dag för att njuta resten av vinet. Som många sangioveseviner (druvan) när ursprunget är Chianti Classico är det nästan synonymt med vin som smakar av körsbär, pinjenötter, örter och lite läder samt fat. Fruktsyran i smaken är markerad och det är bara positivt när vinet serveras i kombination till mat. Men glöm inte, lufta och vänta över natten. Tillverkaren Mazzei har specialiserat sig på sangiovesedruvan och odlar många olika kloner på egendomen. SANTA CLARA 2017 (2143) Spanien, 139 kr Betyg: 4 Röda vinet Santa Clara är ett av Systembolagets mest spännande och intressanta nyhetsviner 2019. Anledningarna till varför vinet är så intressant är flera. I kombination med en trevlig smak som bidrar till mångfalden bland bolagets viner är druvorna ovanliga, precis som ursprunget. Nu har vin odlats sedan mycket länge på Mallorca som i begynnelsen var skickliga tillverkare av söta viner. Men för svenska vinälskare har vinerna bara varit tillgängliga under semestern då de aldrig sålts i Sverige tidigare. Volymerna är av förklarliga skäl begränsade vilket förklarar varför mallorcavinerna aldrig varit internationella storsäljare. Men i takt med att Systembolaget skruvar på sin, kalla det, försäljningsmodell har det under senare tid dykt upp vin från udda ursprung eller ovanliga druvsorter. Det är bra, för dagens vinälskare har full koll på vad som finns att köpa, över hela världen och vi tar i princip för givet att vi kan handla det mesta i Sverige. Vinet är fylligt med mörkfruktig smak av körsbär, en hint av lakrits, inslag av kryddiga noter som av peppar, lagerblad och fat. Härlig, lång och nyanserad eftersmak. Utmärkt till grillade rätter eller som mingelvin, till tapas och småplock. VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE