JAGUAR KOCKEN Grunden till all matlagning är en b
ra fond. Nu under jaktens högtid har du möjlighet att göra din egen fond av högsta kvalité! Tid: cirka 1-2 dagar Viltfond kom ihåg Ingredienser 5 kg ben av vilt i mindre bitar ½ kg morötter 300 g palsternacka 200 g rotselleri 1,5 dl tomatpure 5 st vitpepparkorn 5 st lagerblad 1 burk torkad timjan ”om fonden blir lite besk är det ingen fara, det balanserar du upp med salt vi matlagningen.” 1. Sätt ugnen på 250 grader. 2. Skala och dela rotfrukterna grovt, blanda med benen och fördela ut på plåtar med bakplåtspapper i botten. Klicka ut tomatpurén på plåtarna och rosta allt i ca 45 min. Det kommer att se bränt ut och det är så det ska vara. 3. Lägg allt i en stor kastrull och fyll upp med vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet som bildats på ytan. Tillsätt timjan, lagerblad och vitpepparkorn. Låt småkoka ca 6 timmar och fyll på med mer vatten när det behövs så att benen är täckta. 4. Låt fonden stå och dra i kastrullen över natten. 5. Ta bort fettet som bildats. 6. Koka upp fonden och sila av den från benen, låt fonden reducera (koka) ner till hälften. 7. Fonden är färdig och går utmärkt att frysa. Salt är inget man tillsätter i fonder vanligtvis, utan det gör man senare när fonderna används i matlagning. Fonden går utmärkt att använda till exempelvis såser, grytor och soppor. 80