Utmärkt Örebro 1
LEKSANDS KNÄCKEBRÖD – ETT FAMILJEFÖRETAG I SEX GE
NERATIONER Allt började med gammelfarmors mormor Jakobs Karin den äldre som gräddade spisbröd åt byns pensionat och till de som bodde i byn. Idag, sex generationer senare, ägs och drivs Leksands Knäckebröd av vd Peter Joon tillsammans med syster Annika, som även är marknadschef för företaget. Marknad Dalarna har varit på besök i bageriet. R edan vid parkeringen doftar det påtagligt av nygräddat bröd. En mycket angenäm doft. Samma parkeringsplats gränsar även till den butik med försäljning av Leksands knäckebröds produkter som nu byggs ut för fjärde gången sedan 1993. Den nya butiken kommer att ha en yta på 600 kvm och innehålla betydligt mer än knäckebröd. – Som det är idag, och har varit, så har vi haft cirka en tredjedel av alla de lokala produkter som vi skulle vilja sälja i vår butik. Efter utbyggnaden kommer vi bland annat att kunna erbjuda grönsaker från Bondens marknad, mer köttprodukter och mer hantverksprodukter och så kommer vår glass- och pizzakiosk att flytta inomhus, säger vd Peter Joon när vi samtalar om framtiden för Leksands Knäckebröd. Vi befinner oss inne på Peter Joons kontor vid knäckebrödsbageriet. Att vi är i Leksand råder det ingen som helst tvekan om. I rummet finns nästan fler dalahästar än vad som går att räkna och så givetvis en mängd supportergrejer för hockeylaget Leksands IF. – Vi har varit sponsorer för hockeylaget sedan 1957, och är ett av de företag som haft sponsoravtal med klubben allra längst. Fabriken och bageriet har alltid legat på den plats som den finns idag, eller i varje fall är det inte många meter från Jacobsgården i Häradsbygden till dagens bageri. – Vi har kunnat spåra oss tillbaka sex generationer och hamnade i år 1817 på Jacobsgården där min gammelfarmors mormor Jakobs Karin den äldre bakade så kallat spisbröd, eller knäckebröd som vi skulle kalla det idag, till pensionatet och till de boende omkring i bygden. 1941 brann det mycket enkla bageriet, som i princip bestod av en bakugn, ner och det bestämdes att ett nytt bageri skulle byggas på en ny plats. Samtidigt byttes namnet från J.O Olssons spisbrödsbageri till Leksands Knäckebröd. Det nya bageriet placerades även över den källa med vatten som finns i Häradsbygden. – Vi använder enbart lokala ingredienser, svenska råvaror och vatten från egen källa i tillverkningen av knäckebröd. Rågen till vårt ekologiska knäckebröd kommer från bönderna i Hedemora. Som längst kommer rågen som vi bakar på 32 mil härifrån. Råg skördas en gång om året och då gäller det att köpa det som finns. 1929 omvandlades formen för hur företaget styrdes till aktiebolag och en egen kvarn byggdes för att mala rågen till knäckebrödet. Från början var det inte dalahästen som var symbolen för bolaget, berättar Peter Joon. – Från början var det kyrktornet i Leksand som prydde varje paket knäckebröd, men på 60-talet var det en reklambyrå som föreslog en ändring till dalahästen. Det togs väl emot sådär här på företaget och under många år var kyrktornet kvar, men placerat under dalahästen. Idag skulle inte någon ens kunna tänka sig ett knäckebrödspaket från Leksand utan dalahästen på omslaget och kyrktornet är borta sedan länge. Råg, vatten, salt och jäst – det är allt som behövs för att tillverka det nyttiga knäckebrödet. Leksands Knäckebröd producerar varje år åtta tusen ton knäckebröd. – Knäckebröd innehåller hela 21 procent kostfiber och det har gjorts studier om rågens nyttighet vid SLU av professor Rikard Landberg. För folkhälsan skulle det vara en stor vinst om exempelvis alla åt knäckebröd istället för ljust bröd. Skulle vi även minska salt och sockerintag, äta mer grönsaker och motionera, så skulle hela befolkningen må mycket bättre. Men den största förbättringen av folkhälsan vore om alla åt mera fullkorn och där är intaget av råg en viktig faktor. Idag har Leksands Knäckebröd ungefär 25 pro45