Utmärkt Örebro 1
cent av den svenska marknaden och även en viss ex
port. Främst går knäckebröd på export till Norge, Finland och Danmark men även till länder som Holland, USA och Kanada. – Och norra Tyskland. Faktum är att hårt bröd äts i princip över hela jorden, men främst i det vi kallar ”rågbältet” som sträcker sig från Norge över Sverige och in i Finland. Främst äter vi knäckebröd i Mellansverige. I de norra delarna av Sverige är det tunnbröd och i södra Sverige mer av ljust bröd. Det har varit klimat och hållbarhet och hur länge på året kvarnarna kan mala mjöl som avgjort detta och det påverkar oss än i modern tid. Men funkar det med ”svenskt knäckebröd” eller handlar det om produktanpassningar när knäckebrödet går på export? – Vi gör ingen skillnad i tillverkningen. Det som skiljer är namnet och omslaget. I Norge heter det inte att bröd gräddas, utan det steks. Och vi frågade danskarna om vi då kunde använda samma förpackning i Danmark som Norge, men det gick inte. ”Vi steker inte bröd” fick vi till svar, hehe. Kan man använda knäckebröd som dessert? – Absolut! Det finns varianter där man varvat jordgubbar, vaniljkesella och smulat knäckebröd. Det vinns även recept på det vi kallar cheescnake, det vill säga cheesecake. Gå in på kokaihop.se så finns det recept. Peter Joon har varit vd sedan 2005, men hade redan då lång erfarenhet inom i företaget. – Jag började sommarjobba här redan som 14-åring och 1993 blev jag säljare och bodde då i Örebro. 1997 blev jag bagerichef och efter det vice vd innan jag tillträdde som vd. Är detta något du känt dig tvingad till? Att överta familjeföretaget? – Nej, absolut inte. Nu är det jag och min syster Annika som driver företaget och skulle jag inte ha trivts med att vara vd hade jag inte stannat i 16 år, det hade inte fungerat. Här händer det saker hela tiden med produkter som utvecklas. Det ska bli väldigt spännande att få inviga den nya butiken i höst. Förra året omsatte den 20 miljoner och nu blir butiken betydligt större. Finns det en sjätte generation som kommer att ta över familjeföretaget? – Jag vill inte tvinga någon till det. Det finns exempelvis på andra sätt man kan arbeta i företaget utan att vara vd. Det finns aktivt styrelsearbete att göra om man inte vill ha en ledande position. Både mina och Annikas barn har varit här och sommarjobbat. Vi får se vad som händer, de måste hitta sitt kall i livet och växa in i sin roll kring företaget. Man ska trivas med det man gör och det vore en otjänst att sätta in något i ett jobb de vantrivs med, men de blir ju ägare en dag. Apropå produktutveckling så har det hänt en del genom åren. Idag säljer Leksands Knäckebröd inte bara runda knäckebrödskakor. – Nejnej, det finns trekantigt bröd, rundrut, brungräddat, havreknäcke, pizzabottnar av surdegsknäcke och vår senaste succé är det vi kallar Fäbodknäcke med frön och havssalt. 46 Men vi har även fröknäckesnacks med olika smaker som säljs under namnet Leksands Tre kullor. Nu börjar vi även trycka knäckebrödets koldioxidpåverkan vid produktionen på förpackningen. Sedan finns det lite annat, som jag inte kan gå inte på… Hur slappnar du av från jobbet som vd? – Jag gillar att röra på mig. Jag springer en hel del och det är då de bästa idéerna föds, hehe. De kommer när jag slappnar av. Och så har vi ett hus på västkusten där jag helt kan koppla bort rollen som vd. Det är skönt att få komma ut på havet och åka båt och lämna Leksand en stund. Sedan 1957 har värmen från ugnarna i bageriet tagits tillvara och värmt upp övriga fabriksbyggnader. Bageriet har även varit fossilfritt sedan 2013 och samma år installerades även sprinklers för att förbättra brandskyddet. Vad tänkte du när Polarbröds fabrik brann? – Det var en chock. En hemsk dag. Vi har haft sprinklers installerade här i snart åtta år och har ständigt brandutbildningar med personalen. Något liknande får bara inte hända. Inte oss eller något annat bageri.