Buffé 1
ROSTAD SPARRIS MED PISTASCHVINÄGRETT Påskmiddag S
täll fram en helstekt gremolatafylld kyckling på påskbordet. Välj en, två eller tre av de fräscht vårliga tillbehören. UGNSSTEKT FÅGEL Det är festligt med hel kyckling, här fylld med fetaost, citron, persilja och vitlök. Välj gärna en stor fågel som fått tid på sig att växa till. FÖR 6 PERSONER 1 stor kyckling, ca 2 kg (eller 2 små à ca 1 kg) 2 vitlöksklyftor 2 dl hackad persilja 3 msk finrivet citronskal 300 g fetaost olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. Skölj ur kycklingen och torka den torr med hushållspapper. Krydda med 1 tsk salt och 3 krm peppar runt om och inuti. 2. Skala och riv vitlöken. Rör ihop vitlök, persilja, citronskal och 1 dl olja. 3. Tryck in så mycket kryddblandning som det går under skinnet på kycklingen, blanda resten med smulad fetaost. 4. Fyll kycklingen med fetablandningen. Bind ihop benen och lägg den i en ugnsform. Ringla över 2 msk olja. 5. Ställ in kycklingen i mitten av ugnen. Låt stå 2–2 ½ timme, tills innertemperaturen är 82°C intill benet. Låt kycklingen vila 15 minuter innan den skärs upp. Bjud med tillbehören. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost mot tofu. 10 B UFFÉ 3 • 2015 GRÖN RISONISALLAD Risoni, pastan som ser ut som ris, med sojabönor, spenat, mynta och basilika. FÖR 4–6 PERSONER 2 ½ dl risoni 200 g färsk bladspenat 250 g frysta sojabönor (tinade) 2 msk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 1 tsk flytande honung 2 dl hackad basilika 1 dl hackad mynta olivolja flingsalt, salt nymalen svartpeppar citronklyftor, färsk mynta och basilika till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Tillaga risonin enligt anvisning på förpackningen. 2. Skölj risonin i kallt vatten, låt rinna av ordentligt i en fi nmaskig sil. 3. Fräs spenaten hastigt i 1 msk olja. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Låt svalna och blanda med risonin och sojabönorna. 4. Blanda citronskal och -juice med ½ dl olja, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda med risonisalladen. 5. Lägg upp salladen på ett stort fat och dekorera med citronklyftor och färska örter. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfri pasta eller kokt ris i stället för risoni. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: välj äggfri pasta eller kokt ris. ROSTAD SPARRIS MED PISTASCHVINÄGRETT Parmesan och nötter till vårlig sparris. FÖR 4–6 PERSONER 2 knippen grön sparris (à 250 g) 1 dl hyvlad parmesanost olivolja flingsalt PISTASCHVINÄGRETT 2 msk pistaschnötter (skalade och osaltade) 1 msk crema di balsamico 1 tsk flytande honung ½ dl valnötsolja eller olivolja 1 krm salt 2 krm nymalen svartpeppar FÖR ALLA Fri från gluten och laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med vinägretten. Hacka pistaschnötterna och rosta i torr panna ca 1 minut. Blanda med övriga ingredienser. 2. Bryt ev av den nedre torra delen på sparrisen. Grilla eller stek sparrisen i olivolja ca 5 minuter. Strö över 1 tsk fl ingsalt. 3. Lägg sparrisen på ett fat och ringla över vinägretten vid servering. Strö över parmesanen. GRÖN RISONISALLAD