Buffé 1
Våffla Vispa ihop 4 ägg, 4 dl kokosmjölk och 3/4
dl smält kokosolja. Blanda 1 dl bovetemjöl, 1 dl havremjöl, 2 tsk bakpulver och 2 krm salt för sig. Blanda ner i äggsmeten. Grädda i smort järn. Mixa fi kat & frys yoghurten Eventuella skeptiker till »nyttigt sött«: Bums in i köket och gör snickerskakan. Snabb och så smarrig! → Skicka in smarta mattips till lina.wallentinson@otw.se Publicerade bidrag får boken »Ägg« (Natur & Kultur) av Tove Nilsson. Foto Eva Hildén Smith, Jenny Grimsgård PYSSLA EGET GODIS Påskiga limeägg Mixa 2 dl rostade osaltade cashewnötter, 12 torkade aprikoser, skal och juice av 1 lime, 3 msk riven kokos, 2 msk hampafrön (eller ytterligare 2 msk kokos) och 1 krm vaniljpulver. Forma till ägg. Rulla i hampafrön eller kokos färgad med hushållsfärg. BAKAT ÄGG MED LAX & SPENAT Fräs 1 hackad schalottenlök i 1 msk smör, rör ner 60 g färsk spenat, låt fräsa 1 minut. Krydda med salt och peppar. Skär av ett lock och gröp ur 4 små ljusa frallor. Fördela 4 skivor kallrökt lax i frallorna. Toppa med spenaten och knäck försiktigt ett ägg i varje fralla. Gratinera i 200°C i 8–12 minuter. Våff eldagen 25 mars! Lyxig snickerskaka Mixa 100 g valnötter, 12 dadlar, ½ dl havregryn och ½ dl kakao och ev 1 msk vatten till en smet. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 10 x 35 cm. Mixa 1 dl jordnötssmör, 1 dl havregryn, 2 msk agavesirap, ¾ dl vatten och 1 krm flingsalt krämigt. Bred över bottnen. Smält ½ dl kokosolja, låt svalna, blanda med 1 ½ msk agavesirap, ½ dl kakao och 1 krm flingsalt till en glasyr. Häll över kakan. Låt svalna i kylskåp. Garnera med pudrad kakao och jordnötter. Hälsning från Buff és praktikant Therese Elgquist. HALLONSYLT Inom raw food används chiafrön för att göra sylt utan att koka bären. Buff és Ellinor Jidenius tipsar om raw hallonsylt. Blanda 250 g tinade hallon (eller blåbär, eller både och), 2 msk chiafrön, 1 krm vaniljpulver och 2 msk agavesirap (eller 1 msk flytande honung). Låt stå i kylen minst 1 timme. Sylten håller ca 1 vecka i kyl. ALLTID FÄRSK CHILI Förvara hel färsk chili i frysen. Riv direkt ner i till exempel grytan när du lagar mat, tipsar Buff é-kökets Sofi a Nilsson. FÄNKÅLS- OCH INGEFÄRSSILL Koka upp ½ dl ättiksprit (12 %), 1 dl strösocker, 1 ½ dl vatten och 3 cm skivad färsk ingefära. Låt svalna. Häll av 1 burk 5-minuterssill. Skär sillen i bitar. Varva sill, ½ tunt hyvlad fänkål, ½ tunt skivad rödlök och 1 klyft ad lime i en burk. Häll över spadet. Låt dra minst 8 timmar. CHIA! FROZEN YOGHURT – INGEFÄRA & CITRON Frozen yoghurt spås bli vårens trendglass. Gör den själv! Mixa 150 g syltad ingefära, ½ dl florsocker, 1 tsk fi nrivet citronskal och 300 g turkisk yoghurt slätt i en matberedare. Tillsätt ytterligare 300 g turkisk yoghurt, mixa slätt. Lägg i en form. Frys 3 timmar. Ta ut, skär i bitar, lägg i matberedare. Mixa slätt. Och njut, hälsar Malin Stålberg i Stockholm. SOFIA TIPSAR RAW FRÄSCH DESSERT KOKOS