Buffé 1
6 GRUNDRECEPT SNABBGRAVAD LAX Välj någon av smake
rna nedan. Vätskan kokas upp med socker och salt, och sedan tillsätts eventuella smaksättare. FÖR 4 PERSONER 500 g laxfilé 2 msk salt 2 msk socker + vätska, se nedan + smaksättare, se nedan Sätt smak på laxen 1. Lakritslax 1 dl vatten + ½ tsk lakritspulver + ½ msk mortlade fänkålsfrön 2. Fläder& citronlax 1 dl konc fl ädersaft + 3 msk fi nrivet citronskal 3. Sojalax 1 dl japansk soja 4. Sichuan& lingonlax 1 dl konc lingondryck + 1 msk mortlad sichuanpeppar (eller ½ msk mortlad rosépeppar + ½ msk chilifl akes) FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept. Snabbgravat med variation Den snabbgravade laxen passar lika bra som middag, till exempel med jasminris, avokadosallad och sojadipp, som på en påskbuff é bland andra rätter. Eller skär laxen i mingelvänliga kuber, sätt i tandpetare och toppa med en klick smaksatt majo. Eller bäst av allt inspireras av recepten här och bjud laxen som en liten entré. GÖR SÅ HÄR: 1. Skär bort skinnet från laxen. Blanda salt och socker med vätskan. Koka upp. Tillsätt eventuell smaksättare. Låt svalna. 2. Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in. 3. Lägg på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden. Ta upp laxen, skär i skivor. 3 Sojalax med wasabimajo (1 dl majonnäs, 1 msk wasabi på tub) och sjögrässallad. 1 LAXAR! Lakritslax med citronmajo (1 dl majonnäs, ½ msk citronjuice + ½ msk rivet skal) och ärtskott på kavring. 2 Fläder- & citronlax med dillmajo (1 dl majonnäs, 2 msk hackad dill), lättkokt sparris och löjrom. Vi bjuder på gravad lax i sex olika smaker. Men här är det fritt fram för egna kryddningar. Följ grundreceptet men välj någon annan vätska och smaksättare. Tänk bara på att den snabbgravade laxen alltid ska betraktas som en färsk lax; följ datummärkningen och ät upp laxen senast dagen efter att den gravats. Tester Sofi a Nilsson, Sandra Gustafsson och Julia Jonsson Foto Lennart Weibull 4 Lingon- & sichuanlax med sesammajo (1 dl majonnäs, 1 msk sesamolja) på knäcke med salladsskott. Välj någon av smakerna nedan, och grava enligt receptet ovan. Vätskan kokas upp med salt och socker. När den svalnat tillsätts smaksättarna. 5. Apelsinlax 1 dl konc apelsinjuice + 3 msk fi nrivet apelsinskal + 2 tsk torkad rosmarin 6. Ingefärslax 1 dl ginger beer + 2 msk riven färsk ingefära 6 Ingefärslax med koriandermajo (1 dl majonnäs, 2 msk hackad koriander), rädisor och salladslök. 5 Apelsinlax med örtmajo (1 dl majonnäs, 2 msk hackad persilja) och hyvlad fänkål i citronjuice och olivolja. B UFFÉ 3 • 2015 19 snabbgravade Buff élabbet