Buffé 1
Hälsoboosta! ÖRTKRUTONER GRÖNKÅLS- & BOVETESALLAD
Blanda gärna med hälften av avokadodressingen. FÖR 4 PERSONER Skölj 1 ½ dl helt bovete väl. Blötlägg minst 8 timmar. Skölj sedan väl. Skär ev bort stammen från 200 g grönkål och strimla sedan bladen. Skala 1 rödlök och skiva tunt. Hyvla 1 zucchini på längden med en mandolin eller osthyvel. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur 2 avokador. Skiva sedan tunt. Blanda ihop alla ingredienser. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Morotsfritters och örtkrutonger, se respektive recept. Övriga recept: fria från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ÖRTKRUTONGER Krisp med rosmarin. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop 4 msk olivolja, 1 riven vitlöksklyfta, ½ krm salt och ½ krm peppar i en bunke. Blanda med ca 150 g ljust bröd, gärna baguette i tunna skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och strö över 1 msk hackad rosmarin. Sätt in ytterligare ca 5 minuter eller tills de är gyllene. FÖR ALLAGör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd används. MANDELPESTO RAW AVOKADODRESSING GRÖNKÅLS& BOVETESALLAD MOROTSFRITTERS Matiga biffar. FÖR 4 PERSONER Blanda 200 g finrivna morötter med ½ finhackad gul lök, 1 finriven vitlöksklyfta, 100 g smulad getost (av chèvretyp), 2 ägg, 1 dl kokt eller blötlagt bovete, 4 msk bovetemjöl och ½ dl fint skuren gräslök. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Hetta upp en panna med olivolja och klicka sedan i små biffar och stek på medelvärme 2–3 minuter på varje sida. FÖR ALLA Fri från gluten.Gör laktosfri: välj laktosfri getost eller fetaost. Gör mjölksproteinfri: byt ut getost mot tofu. Innehåller ägg. Det våras för salladsmixen! MOROTSFRITTERS RAW COUSCOUS B UFFÉ 3 • 2015 25