Buffé 1
NYTT & HETT! Mars NEW YORK-KRÖGAREN TROR PÅ KYCKL
ING INSTATÄVLA Vinn 500 kr i matpengar Det är inne att dricka frukt och grönt. Mixa en fräsch juice eller smoothie och var med i Buffés instagramtävling – delta och vinn! Mixa en smoothie eller juica en juice! Bjussa på ditt bästa recept på en dryck som passar till frukost, mellis eller varför inte som en festfin drink. Använd frukt, bär, grönsaker och fantasi för att skapa ett fräscht recept på en uppiggande, svalkande eller välgörande dryck. Ta en bild och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden så är du med och tävlar. Beskriv receptet i korthet och ange mängder. Senast den 6 april vill vi ha ditt bidrag. Observera att du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 10 april och presenteras på ica.se/buff e under under »Tävlingar från Buff é«. Där fi nns även tävlingsvillkoren. Harlems första rotisseri efter framgången med Red Rooster öppnar New Yorkkrögaren Marcus Samuelsson nu Streetbird, Harlems första rotisseri. Kyckling står på menyn förstås, plus en rad tillbehör som klar buljong, misorostade grönsaker och grönkålschips. Streetbird ska vara ett billigare och yngre alternativ till Red Rooster. Grillad kyckling väcker positiva barndomsminnen hos Marcus. – Jag minns att det var lite festligt när mamma kom hem med sådana där färdigköpta rotisserikycklingar som fanns när jag var liten. Och att rotera fågeln över jämn värme är enligt Marcus det absolut bästa sättet att tillaga den. Den rostas jämnt runt om, men alla safter stannar i köttet i stället för att rinna ut i pannan. Streetbird är ett resultat av idéer som Marcus haft med sig länge. Marcus i byggröran på Streetbird. – Jag har alltid varit intresserad av gatumat och allt som har med gatans kultur att göra. Det är på gatan vi möts, och vad som händer där är en stor inspirationskälla för mig. Av Eva Nyqvist, New York Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet. Fjället på bordet, Fäviken Magasinet. WHITE GUIDE 2015 Landsbygden levererar på krogtoppen det är på vischan det händer. Det konstateras i nyutkomna White Guide 2015. Fäviken Magasinet i Jämtland och Daniel Berlin Krog i Skåne toppar bästa-ligan med högst poäng. Esperanto, Frantzén, Oaxen Krog och Gastrologik i Stockholm och Gothia Towers Upper House i Göteborg är förstås bara snäppet bakom. Årets guide rymmer hela 598 krogar, varav 74 är nyetableringar. Årets rotfrukt: Moroten gör comeback. Hyvlad, rökt, torkad, grillad, puread. Kål är det nya svarta! Svart, grön, röd, spets, fjäder… Årets klassresa: Majs – som popcorn, tempura, dryck, kräm och chips. Rotisar som dessert: Jordärtskocksglass, rödbetsmaräng, rostad skocka med inkokt päron. Ägg överallt! Confi terat, torkat, rivet, pocherat, pureat. Årets ätdon – gren. Kort, lång, smal, tjock, otäljd eller täljd. Grangott. Kräm och glass av gran, sorbet och olja på granskott. Årets smaksättare: Bonitofl ingor – rasp av rökt, torkad och möglad bonito-tonfi sk. Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog. i årets guide prisas följade krogar. Årets bästa… Restaurang: Fäviken Magasinet, Järpen. Matupplevelse: Gastrologik, Stockholm. Serviceupplevelse: Fäviken Magasinet, Järpen. Vinupplevelse: Operakällaren, Stockholm. Stjärnskott: Koka, Göteborg. Hjärtekrog: Jazzköket, Östersund. Värt en resa: Ambiance Restaurant, Tygelsjö. Hållbara gastronomi: Lilla Bjers gårdskrog, Visby. B UFFÉ 3 • 2015 7 #buffebilden FOTO: DAVID MAGNUSSON FOTO: ERIK OLSSON FOTO: ERIK OLSSON FOTO: PAUL BRISSMAN FOTO: LISA BJÖRNER TÄVLA OCH VINN