Nöjesnytt Växjö 1
SALLAD MED GRILLADE SKALDJUR Till 4 personer 500
g räkor med skal 200 g pilgrimsmusslor 1 msk rapsolja 1 msk vitvinsvinäger 1/2 krm chilipeppar 1 citron GRILLAD ENTRECÔTE MED ROSTAD PEPPARSÅS Till 4 personer 4 skivor entrecôte, ca 700 g 2 msk rapsolja 1 msk grovmald svartpeppar 1 tsk salt 1 krm curry 1 påse blandade salladsblad 10-12 körsbärstomater 10-12 rädisor 1/2 gurka 2 syrliga äpplen Att äta till: 2-3 citroner dill bröd 1. Lägg oskalade räkor och pilgrimsmusslor i en skål med rapsolja, vinäger, chilipeppar och saften från en citron. Vänd om och låt stå i 30 minuter. 2. Skär tomater, rädisor och gurka, och blanda med salladen. Skär äpplena i bitar och droppa över lite citron eller vinäger så de inte blir missfärgade. 3. Grilla räkor och pilgrimsmusslor i en perforerad grillpanna över fin glöd. Vänd flera gånger tills de fått färg, vilket tar ett par minuter. Lägg upp salladen och toppa med skaldjuren. Pressa över saften från en till två citroner. Avsluta med dill, bröd och citronhalvor. Till såsen: 1 msk hel svartpeppar 1 msk hel vitpeppar 1 msk hel, torkad grönpeppar 1 msk mycket finhackad gul lök 1 msk finhackade persiljestjälkar 1 msk rapsolja 2 dl grädde 1 dl rödvin 1 dl vatten 1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten 1 msk konc. kalvfond 1 msk kinesisk soja Att äta till: 800 g färskpotatis blandsallad 1. Koka potatisarna med skalet kvar. 2. Rosta pepparkornen 3 minuter i en panna tillsammans med hackad gul lök, persiljestjälkar och rapsolja. 3. Koka upp grädde, rödvin och vatten i en kastrull. Vänd ned pepparblandningen, red med majsstärkelse och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med kalvfond, soja, salt och peppar. Sila såsen. 4. Stek potatisen i lika delar smör och rapsolja. Krydda med flingsalt. 5. Blanda rapsolja med salt, peppar och curry. Banka ut köttet något, vänd det i kryddoljan och grilla över het glöd cirka 2 minuter per sida. Servera med potatis, pepparsås och blandsallad. CAFÉ DE PARISSMÖR Ett klassisk aromsmör som passar perfekt till stekt eller grillat kött i allmänhet och entrecôte i synnerhet. Till 4 personer 100 g osaltat smör 1 tsk rödvinsvinäger 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad gräslök 1 vitlöksklyfta 1 tsk curry 1 tsk dragon 1 tsk worcestershiresås 1 msk inlagd kapris 1 tsk paprikapulver 1 msk fransk senap 1. Blanda ihop smöret i god tid. Kör alla ingredienser utom smöret i mixer. Avsluta med smöret och kör samman. 2. Forma till en "korv" på smörpapper. Rulla ihop och förvara i kyl tills det serveras. Mjukt smör kan också spritsas till små toppar. 3. Klicka på aromsmöret på det grillade köttet och låt det smälta. TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST ATT DRICKA TILL Stoneleigh Latitude Chardonnay (6360), 129 kronor, är ett fylligt och smakrikt vitt vin från New Zeeland. Gott till smakrika fiskrätter och en sallad på grillade skaldjur. Till grillad entrecôte krävs ett fylligt vin av fatkaraktär som italienska Ca'Marrone Appassiomente (73570), 99 kronor.