AMES 1
SVERIGEKOLL STOCKHOLM STOCKHOLMS VINBARER TEXT: A
USTIN MALONEY Som ett bevis på vinbarens stigande popularitet i Stockholm ser vi att etablerade barer som exempelvis 19 Glas och Hornstulls Bodega fått sällskap av en rad nyöppnade vinbarer. Deras gemensamma nämnare är att de är personliga, små – det ska väl vinbarer i och för sig alltid vara – avslappnade, och drivs med hjälp av höga ambitioner och kärlek. Förutom kocken Niklas Ekstedts och sommelieren Maximilian Mellfors Tyge & Sessil på Östermalm som vi redan nämnt här finns ett koppel av nyetableringar. Här är ytterligare en intressant kvartett: MALMÖ BEIJING 8 TEXT: AUSTIN MALONEY Nu kan du livesända dig själv när du äter på dumplingrestaurangen Beijing 8. Tillsammans med en reklambyrå har restaurangkedjan installerat ”Mukbang-stationer” på tre av sina inrättningar. Från dessa kan du som gäst livestreama dig själv via Facebook Live när du äter. Stationerna finns tillgängliga på restaurangerna i Stockholm (Hornstull), Göteborg samt Helsingfors. Mukbang är ett internetfenomen från Sydkorea som betyder ungefär ”ätsändning”. Benämningen återfanns bland ”årets nyord” när dessa presenterades för 2016. mdghs.se 50 FOLII På Södermalm hittar vi sommeliererna Jonas Sandberg och Béatric Bechers redan omtalade skapelse Folii. Baren ger en lagom secondhand-vibe och känns som den funnits där hur länge som helst. På den genomarbetade vinlistan har de försökt hitta viner som är bra representation för sin respektive region. VINKÖKET Brasserie Le Rouges ansiktslyftning har smittat av sig lite på den tidigare väntrumsliknande ytan som nu har transformerats till Vinköket. Menyn MALMÖ GRÖNSAKER I VÄRLDSKLASS TEXT: AUSTIN MALONEY Stjärnbeströdda kocken Mathias Dahlgren har stängt den tio år gamla succén Matsalen i Grand Hotel för att göra plats för 100 procent vegetariska Rutabaga. Med det nya konceptet siktar han på att skapa en vegetarisk upplevelse i toppklass och precis som många andra av Stockholms fine dining-koncept så har han skippat avsmakningsmenyerna till förmån för gästernas valfrihet och flexibilitet med tanke på smak och budget. Förhoppningsvis kommer Rutabaga att motbevisa de skeptiker som fortfarande tror att vegetarisk mat bara är isbergssallad. är medelhavsinspirerad med viner som fokuserar på ”gamla världen” för den allt mer kunniga publiken. COMBO VINBAR Nära den stora korsningen Odengatan/Sveavägen, över gatan från Stockholms Bibliotek har gänget bakom PA & Co och Bistro Sud öppnat Combo Vinbar. De ville skapa ett enkelt ställe där det känns rätt att bara sitta ner och få ett glas vin till ett bra pris. Vinlistan förändras från vecka till vecka och ska inte vara riktad till sommelierer utan vem som helst med intresse för vin. DRYCK VINBAR I avslappnade Södermalms epicenter runt Mariatorget har Caroline Tallving och Claes Lindholm öppnat Dryck Vinbar. Duon försöker skapa en vardagsrumsstämning där både connoisseurer och vanliga, dödliga kan njuta av naturviner från oberoende producenter.