Buffé 1
GRÖN SPARRISFRITTATA Laga omeletten i en form ell
er stekpanna som tål att stå i ugnen. FÖR 6 PERSONER 2 knippen grön sparris (à 250 g) 150 g frysta ärter 1 påse riven västerbottensost (150 g) 1 msk dijonsenap 12 ägg rucola till garnering smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnssäker form. Ta fram ärterna så att de tinar lite. 2. Skär bort den nedersta träiga delen av sparrisen. Skär resten i bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3–5 minuter. Häll av och låt rinna av. Ta ev undan några sparrisknoppar till garnering. Fördela sparris, ärter och ost i formen. 3. Vispa ihop senap, ägg,1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll i formen. 4. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 minuter, tills äggstanningen stelnat. Låt svalna och strö över rucola och ev sparrisknoppar. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt osten med mjölkfritt ostalternativ. Byt smör mot mjölkfritt matfett. Innehåller ägg. varm eller ljummen Njut sparrisfrittatan Så lyckas du med GRÖNA BUFFÉN Variera din frittata! Frittata på italienska, tortilla på spanska och bondomelett på svenska. Kärt barn har många namn. Frittata är bra buffémat och vinner faktiskt bara på att göras i förväg. Låt fantasi och säsong styra smakerna. Sparris, sockerärter eller späda morötter ger en vårlig frittata. Eller gå på grillade grönsaker som aubergine, zucchini och paprika. Tänk på att fräsa vattenrika grönsaker som spenat, mangold och zucchini innan äggstanningen hälls över. Annars kan frittatan bli vattnig. Sätt smak med hackade örter som basilika, dill, persilja, körvel och salvia. Riven ost är gott att ha i, helst en stark sort som ger skjuts åt smaken – tänk västerbotten, lagrad cheddar, präst eller parmesan. Stekt eller kokt skivad potatis eller kokt pasta ger en matig frittata. Tunt skivad salami, stekt tärnat rökt sidfläsk, kallrökt lax är gott att ha i för den som vill lägga till kött eller fisk. Säsongsrätt. Passa på under vår och sommar att frossa i färska svenska grönsaker. Hittar du fina primörer räcker det egentligen att koka dem snabbt och lägga upp på fat med en klick smör och en nypa flingsalt. Planera smart. Alla rätter här går att laga i förväg och förvara i kylen. Värm sedan det som ska serveras varmt eller ljummet försiktigt i ugnen. Ta ut kalla rätter någon halvtimme i förväg – kylskåpskall mat är sällan god. Fisk, fågel eller mittemellan. Lägg till kycklingspett, rökt kalkon i skivor eller gravad eller rökt fisk. Eller sätt ihop ett charkfat med het salami, lufttorkad skinka eller karré (så kallad coppa) och bresaola. Eller lägg till en retrorätt paté. Rörande gott. Het ajvar relish, mild baba ganoush, röd pesto på soltorkade tomater och len kronärtskockskräm. Lägg upp några färdiga röror i skålar eller glas, garnera med hackade örter och ställ fram på buffén. Ostbrickan. Några ostar och ett surdegsbröd är ett enkelt sätt att maxa buffén. Välj tre fyra ostar, gå från krämig mild camembert över smakrik taleggio eller gruyère till rivig blåmögelost. Ta fram ostarna ur kylen i god tid. En rabarbermarmelad och en skål valnötter är inte fel till. B U F F É 4 • 2013 11 poppis rätt passar till kallskuret