Buffé 1
På Aska fi nns inga menyer. Köket utvecklar ständ
igt nya rätter. ALLDELES UNDERBAR glass TIPS! *Nyponsoppan görs på bitar av nyponskal men det går också att använda nyponskalsmjöl. Gör då så här: Vispa ner 1/2 dl nyponskalsmjöl, 1 msk potatismjöl och 2 msk socker i 6 dl vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. **Arrakspunsch-extrakt från Saturnus hittar du bland drinkmixerna i butiken. Nyponsoppan på bilden är garnerad med kokta, torkade nypon som är malda och mixade med lite socker samt mandlar som först är kokta i sockerlag och sedan friterade och rullade i det mixade nyponsockret. En enklare väg är att ta mandelbiskvier. NYPONSOPPA MED ARRAKSGLASS Att rosta torrmjölken till arraksglassen kan låta som en liten detalj, men det ger förvånansvärt mycket smak. FÖR 6 PERSONER Nytändning för nordiska klassiker 1 påse bitar av nyponskal* (220 g) 1 ½ liter vatten ½ dl socker 1 ½ msk potatismjöl ARRAKSGLASS 1 dl arrakspunsch-extrakt** ½ dl torrmjölk 1 dl florsocker 2 dl mjölk (3 %) 2 dl vispgrädde 1 msk socker GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med arraksglassen. Rosta torrmjölken i en stekpanna tills den börjar bli lätt gul i färgen. 2. Blanda torrmjölken med fl orsockret i en bunke. Vispa ner övriga ingredienser. Häll i en glassmaskin. Kör ca 30 minuter, till en mjuk och fi n glasskonsistens. Lägg smeten i burk med lock. Ställ i frysen minst 2 timmar. 3. Eller blanda ingredienserna i en bunke och ställ i frysen. Ta ut och rör varje halvtimme tills glassen fått fi n konsistens, 3–4 timmar. 4. Nyponsoppa: Koka upp vattnet och rör ner nyponen. Låt dra 2 timmar. 5. Sila av nyponen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt sockret. 6. Rör ut potatismjölet i 2 msk kallt vatten. Vispa ner redningen i soppan. Låt koka upp. Servera nyponsoppan ljummen med glassen. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: bjud med köpt laktosfri glass och smaksätt ev med lite punschextrakt. Gör mjölkproteinfri: köp färdig mjölkfri glass och smaksätt ev med lite punschextrakt. B U F F É 4 • 2013 19