Buffé 1
Mal köttet till en grov färs. Salta och krydda de
t halvfrysta köttet och ev fett. Grytbitarna av lamm är tillräckligt feta. kolla in fi lmen på ICA.se/buff e Enklare än man tror… Snurra lagom stora korvar. Nyp ihop på två ställen och snurra »mittenkorven«. JASIRIS VINNANDE LAMMKORV Gör korvsmeten med halvfryst kött och i en kyld skål – det gör att smeten binder sig bättre. Den färska korven håller ett par dagar i kylen. Den går också bra att frysa. JURYNS MOTIVERING TILL LAMMKORVENS FÖRSTAPLATS: GER CA 35 KORVAR 2 ½ kg grytbitar av lamm 2 ½ msk malen svartpeppar 1 msk salt 4 tsk torkad timjan 2 tsk torkad rosmarin ca 3 dl hackad persilja 4 vitlöksklyftor ca 3 dl kallt vatten grisfjälster GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg köttet i frysen tills det är halvfryst. 2. Spola fj älstren väl med vatten. Lägg dem i rikligt med ljummet vatten. 3. Blanda kött, salt, peppar, timjan, rosmarin, persilja och peppar i en bunke. Skala och pressa i vitlöken. Blanda väl. Mal allt i köttkvarn. 4. Lägg det malda i en bunke till en hushållsmaskin med degkrok. Tillsätt det kalla vattnet. Blanda i maskinen ca 2 minuter, tills smeten håller ihop. Tillsätt ev mer vatten om smeten känns för fast. 5. Montera korvhornet och kör fram korvsmeten till mynningen på hornet. 6. Trä på fj älstret och gör en knut längst ut, så nära korvhornets mynning som möjligt – ingen luft ska fi nnas i fj älstret. 7. Håll i fj älstret mot hornet med ett löst grepp med ena handen. Mata ut smeten i fj älstret. Stoppa inte korven för hårt, då är det risk att den spricker vid stekning. 8. Bind med steksnöre eller snurra fj älstret ett par varv till önskad längd på korven. Ta gärna hjälp av någon vid stoppningen – det underlättar mycket! 9. Låt korven vila i rumstemperatur minst 30 minuter innan du steker eller sjuder den. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. »Med få ingredienser har man lyckats skapa en värdig vinnare! Övertygande vid första ögonblicket!« 8 tips till korvmakaren Få ingredienser Kött, fett, salt, kryddor och fjälster är allt du behöver. Använd våg Var noga med salt- och kryddmängden. Räkna om ifall du har mindre mängd kött än receptet. Saltet binder smeten Har du kött och fett separat tillsätts allt salt på köttet för bättre bindning och saftighet. Hög kötthalt Grunden i färskkorvar är 70–75 % kött och 20–25 % fett. Smaken sitter i fettet Inte riktigt, men fettet är smakbärare och bidrar med saftighet och konsistens. Snåla inte med det! HITTA KORVARNA HÄR På ICA.se kan du läsa var du kan köpa Jasiris vinnande korvar. Tillsätt vätska – om det behövs Upp till 10 % vätska kan tillsättas i form av vatten, buljong eller mjölk för ökad saftighet. Håll koll på temperaturen bara! Håll låg temperatur Gärna under 5°C. Frys köttet och fettet halvt innan du sätter igång. Kallare kött och fett ger bättre samspel med saltet, och korvarna blir saftigare. Väldigt viktigt om du tillsätter vätska. Blir smeten för varm rinner vätskan ut vid tillagning. Fjälster Grisfjälster är lättast att hitta i butik. Annars är tunntarm av får ett populärt fjälster till färskkorv. Det får mjuk och fin konsistens vid stekning. Tänk på att de tunna fårfjälstren inte passar till alla köksmaskiners korvhorn. B U F F É 4 • 2013 27 korvstoppning steg för steg