Buffé 1
ljuvligt gott! FRASIGA RABARBERBAKELSER Lite pyss
liga att göra men imponerande frasiga. Bäst blir tarten med frysta smördegsplattor. GER 8 STYCKEN 2 paket frysta smördegsplattor (à ca 400 g) Alltid rena bakdukar i köket. 1 ägg 1 dl florsocker VANILJKRÄM 2 vaniljstänger 5 dl mjölk (3 %) 1 ½ dl socker 6 äggulor »Det svåraste med bakning? Det skulle väl vara ödmjukhet… « M an får äta kakor till middag när man är vuxen, säger Ronnie, helst med mjölk till. Ronnie pratar mycket, men det gör ingenting för det är väldigt underhållande. I bakprogrammet »Hela Sverige bakar« blev han snabbt favorit för sitt rättframma, lite trivselnördiga sätt och för sina mycket kreativa bakverk. Med brillorna på sned och färggrann fl uga kommenterade han sin egen bakkonst med en träff säker ironi. På frågan om det är något som han har svårt att lyckas med inom bakningen blir svaret: – Skulle väl vara ödmjukhet … Ronnie, som till vardags jobbar som landskapsarkitekt i Uppsala, har alltid älskat att baka. Mamma, pappa och mormor bakade ofta, och lika ofta stod lilla Ronnie och tittade på och åt av degen. Nuförtiden blir det inte så mycket degätning, men det bakas en till två gånger i veckan, gärna småkakor som snabbt läggs upp på Facebook för lite näringsrik feed back. För tävlingsmänniska är Ronnie, och han berättar stolt att han vann en spontan »cake off « på jobbet mot en kollega. Segervapnet var ett vaniljhorn. Låter onekligen som en vinnare, säger jag och känner att jag blir lite inspirerad och imponerad över tanken att man kan spontanbaka ett vaniljhorn. HEMMA HOS RONNIE ser det ut ungefär som han pratar; en massa saker överallt, kreativt och konstnärligt. Ronnie pratar ute i köket medan han rullar ihop kokos- och hallonstubHåller koll med ögon i nacken. Ronnie rullar runt. ben och jag går igenom en gigantisk porslins samling för att hitta ett matchande fat. Ronnies dröm är att lära sig baka crouquembouche, en julgransliknande skapelse som verkar ungefär lika svår att baka som att stava till. Till dess är ett av Ronnies paradbakverk socker kaka med valnötter, choklad och whisky, som till jul varieras med saff ran. Höga ambitioner och ett gott självförtroende visar sig vara en bra grund för att baka både vackert och gott. Men den riktiga Ronnie är mer som en maräng, lite hård på ytan men mjuk och god på insidan. 5 msk majsstärkelse (Maizena) 50 g smör RABARBER 500 g rabarber 2 dl vatten 2 dl socker GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med vaniljkrämen. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, hälften av sockret, vaniljstänger och frön i en kastrull.Ta från värmen. 2. Vispa äggulor, resten av sockret och majsstärkelse ljust och luftigt i en bunke. 3. Blanda ner äggvispet i kastrullen och koka upp på medelvärme. Låt sjuda tills krämen tjocknar. Vispa i smöret. Sila genom fi nmaskig sil. Låt svalna. 4. Rabarber: Skär rabarbern i 1–2 cm stora bitar. 5. Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Lägg i rabarbern och låt koka 2–3 minuter beroende på hur grova rabarberstjälkarna är. Vill du att bitarna ska se hela ut så rör inte under kokningen. 6. Häll försiktigt av rabarbern i en sil. 7. Smördeg: Sätt ugnen på 200°C. 8. Tina smördegsplattorna enligt anvisning på paketet. Dela varje platta. 9. Pensla kanterna på hälften av plattorna med uppvispat ägg. 10. Skär ramar, 1 ½–2 cm breda, ur resterande plattor. Lägg ramarna på de penslade bottnarna, ta inte med mittbiten. 11. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ha koll på slutet. Olika ugnar har olika värme, så kolla att de inte bränns. Ta ut och tryck försiktigt ner mitten på varje smördegsruta. Låt svalna. 12. Sätt ugnen på 250°C. Spritsa eller bred ut vaniljkräm i bottnarna. Lägg den avrunna rabarbern ovanpå vaniljkrämen. 13. Pudra fl orsocker över bakelserna, använd en tesil för att få det jämnt. Sätt in dem i ugnen igen och glasera ytan. Det går fort, så ha ordentlig koll så att du kan ta ut bakelserna innan de blir brända. Pudra över lite fl orsocker och servera genast. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, fi nns fryst från DS/Fria bröd. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och matfett. Läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på smördegen. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre och använd mjölkfritt matfett. Läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på smördegen. Innehåller ägg. B U F F É 4 • 2013 31