Buffé 1
HISTORIa vid Falu koppargruva användes linor av t
vinnad oxhud för att hissa upp malmen. Köttet som blev över från djuren saltades och röktes. Under 1500-talet lärde invandrade tyskar svenskarna att göra god korv av det rökta köttet. POPULÄRKULTUR världens längsta falukorv var inte blommig, men den var däremot 82,6 meter lång och visades upp i Falun 1992. vaRDaGSHJÄLTE Falukorven; ugnsstekt med senap, med makaroner eller som korvstroganoff räddar många vardagsmiddagar. Korvakademien, en intresseförening som vill lyfta korvens anseende, ser till att både falukorv och andra korvar får den uppmärksamhet de verkligen förtjänar. GEOGRaFI Förr gjordes falukorv bara i Falun, men idag görs förträfflig och prisbelönt falukorv på många ställen runt om i Sverige. HaNTvERK Sedan 2001 är falukorven, precis som italiensk salami och spansk skinka, skyddad som garanterad traditionell specialitet inom EU. Men korvhantverket är äldre än så. I antik litteratur finns tidiga beskrivningar av hur man konserverade mat genom att blanda hackat kött med olika kryddblandningar i djurtarmar. Det är en konst som smakat allt bättre med tiden. RåvaRa Falukorv ska bestå av minst 45 procent nötoch fläskkött, men många innehåller mer kött än så. Korven, som är milt varmrökt, har en len smak och kan vara kryddad med ingefära, muskot, svart- eller vitpeppar. Sverige har en rik hantverkstradition av charkuterier gjorda på fina råvaror. våra korvar, skinkor och pastejer har smakats av och förfinats under många år. Det gör att vi idag kan stoltsera med ett kulturarv uppbyggt av svenskt kött och svenska smaker. vad har du att säga om svenska charkuterier? Nu vill vi höra din berättelse! Bästa bidragen publiceras på webben och vinner fina priser. Scanna koden eller gå in på svensktkott.se/beratta Märket Svenskt kött betyder att 100 procent av all köttråvara i produkten är från gris, nöt, får eller lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Produkten är också tillverkad och förpackad i Sverige. svensktkott.se