Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius, ellinor.jidenius@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Lars Eriksson Webbredaktör: Katarina Sjöström katarina.sjostrom@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson, Pernilla Almgren Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ICA.se/buff e hittar du information om rekvisita och matlagningsfi lmer som visar de enklaste handgrepppen. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1200 kr i månaden eller mer med ICAs Kort. Mer info på ICA.se. Passionerat! De bästa vårkänslorna vispar du fram på ett kick! Den här ljuvligt fräscha desserten med vit choklad, blåbär, härligt syrlig lime och passionsfrukt, förstås, gör dig blixtförälskad vid första skeden. Njut! Recept Ellinor Jidenius Foto Eva Hildén Smith VIT CHOKLAD CRÈME MED PASSION OCH BLÅBÄR Ju längre krämen står i kylen, desto fastare blir den. FÖR 4 PERSONER Smält 100 g vit choklad i vattenbad. Vispa 3 äggulor med 1 msk socker. Blanda ner chokladen i äggulorna tillsammans med finrivet skal av 1 lime. Vispa 2 dl vispgrädde fluffigt. Vänd ner grädden i ägg- och chokladkrämen, ta lite i taget. Fördela i 4 glas. Ställ i kylen 2 timmar. Toppa med passionsfrukt och färska blåbär. Vinn 300 kr i matcheckar! Hummus är en? A. Paprikaröra B. Yoghurtsås C. Kikärtsröra Vinnarkorvens huvudingrediens? A. Lammkött B. Fläskkött C. Jakkött ALLTID I BUFFÉ – 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner rätt svar på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ICA.se/buff e – senast den 30 april vill vi ha ditt svar. 50 vinnare får matcheckar på 300 kr. Vinnarna presenteras på ICA.se/buff e från den 17 maj. Linas biscotti görs med? A. Vetemjöl B. Havremjöl C. Mandelmjöl Restaurang Askas kök är? A. Libanesiskt B. Nordiskt C. Ryskt Rålakrits utvinns från? A. Rötter B. Pulver C. Pipor Nästa nummer kommer 17 maj Laga med lakrits Flera recept med lakrits hittar du på ICA.se/buffe Elda & grilla Dags att tända grillen. Testa våra gröna burgare – gott och överraskande! Niklas Ekstedt bjuder på eldiga rätter. Och som avrundning blir det bak- och dessertfest med jordgubbar! Jordgubbsfrossa Niklas eldar Gröna burgare till sist... Många har hört av sig... Men vad tycker du om nya Buffé? B U F F É 1 • 2013 Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 Bjud på en krämig dessert! Dessert Pulver Fakta VISSTE DU ATT... … lakritsens naturliga färg är rödbrun. Den karaktäristiskt svarta färgen uppstår först i kontakt med syre. … lakrits länge har använts i läke medel för att få bukt med diverse åkommor, bland annat hosta. … människor är olika känsliga för lakrits. Livsmedelsverket rekommenderar ett intag på högst 50 gram lakritsgodis per dag. … det första lakritsgodiset tillverkades i England i slutet av 1700-talet. SVART SMAKSÄTTARE Lakritspulver är finmalen rålakrits, ett pulver som fördelar sig jämnt i till exempel glass och godis. Lakritsgranulat består av krossad rålakrits. Knastrar härligt i fyllda bullar, röror och kryddblandningar. svart LAKRITSPANNACOTTA Blötlägg 1 ½ gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 4 dl vispgrädde, 4 msk socker och 1 msk lakritspulver (löst i lite vatten) i en kastrull under vispning. Ta av från plattan och rör ner 1 msk vaniljsocker. Krama ur gelatinbladen och vänd/vispa ner i smeten. Häll upp i 4 portionsglas och låt stelna i kylen ca 3 timmar. Garnera med hallon och citronmeliss, och pudra gärna över lite florsocker. SMAK Lakrits är populärare än någonsin. Smaken som länge förknippats med godis, shots och finlandsfärjor har tagit steget in i restaurangköken och dyker upp i alltmer oväntade smakkombinationer. Men vad är egentligen lakrits? Text Mats Berggren Illustrationer Nina Olsson, Yoko & Bear Salt SALMIAK Salmiak är ett vitt pulver som även kallas ammoniumklorid. Det ger salt smak åt lakrits i godis. Salmiak äter vi bara i Norden och söderut ner till Holland. vi hjärtar lakrits Örter SMARRIGA SLÄKTINGAR? Fänkål, anis och stjärnanis har en tydlig smak av lakrits. De är inte släkt med lakrits men har liknande smakämnen. Samma sak gäller för örter som körvel och dragon. Råvaran VAD ÄR LAKRITS? Lakrits utvinns ur rötterna från växter av släktet Glycyrrhiza, som växer vilt runt Medelhavet, i Ryssland, Kina och Iran. Rötterna hackas och mals till ett pulver som kokas i vatten till en massa som sedan rullas till stänger. Detta kallas rålakrits. Mera LAKRITSFEST! Lakritsfestivalen hålls i Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm den 20–21 april. B U F F É 4 • 2 0 1 3 15 Lakritsrecept! Lakritskärlek! Lakritskärlek! Nostalgigodis