Buffé 1
OSTRULLAR Frasiga rullar med fetaost. Bjud som ti
lltugg före maten eller på buff ébordet. GER 18 STYCKEN 1 rulle kyld filodeg (250 g) 2 paket fetaost (à 150 g) ½ dl matyoghurt (10 %) rapsolja till stekning svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Gaff elmosa fetaosten och blanda med yoghurten. Krydda med 2 krm peppar. 2. Lägg 2 ark fi lodeg på varandra. Skär i 6 rektanglar, ca 13 x 15 cm. 3. Lägg 1 msk ostkräm i ena kortänden. Vik in långsidorna. Rulla ihop. Upprepa, det ska bli 18 rullar. 4. Stek rullarna i omgångar gyllenbruna i rikligt med olja 1–2 minuter på varje sida. Stek inte för länge, då smälter osten ut. Låt svalna och servera. FÖR ALLA Innehåller gluten och mjölkprotein. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost och matyoghurt. Kontrollera innehållet i fi lo degen. Fri från ägg, men kontrollera innehållet i fi lodegen. Mezegrill Vad är meze? Meze är ett samlingsnamn för både kalla och varma små rätter. Meze förekommer i Mellanöstern, i länderna kring östra Medelhavet och i norra Afrika. Bland de många plockrätterna fi nns piroger, sallader och inte minst olika röror. Mezerätterna är oftast kryddiga men sällan heta. köp färdiga piroger Gör frasiga ostrullar Ingredienserna Smaklexikon Pitabröd Vitt bröd med jäst, serveras till meze. Ingår i brödsalladen fattoush. Se fi lmen på ICA.se/buff e. G rönsakerna och persiljan är hackade. Drycken ligger på kylning. Jean Sarkis tänder grillen. Livskamraten Theres Sarkis, med svensk italienska rötter, dukar bordet. Barnen Adelle, Natal och Laline hoppar på studsmattan. Söndagslunch i villaträdgården, med smak av persilja, vitlök, citron och olivolja. Ett minne av hemlandet Libanon, det lilla landet med det stora hjärtat. Men 1990 var läget ett annat. Libanon var svårt sargat av inbördeskriget. Femtonårige Jean skickades till Sverige. En ny tillvaro i ett främmande land väntade. På plats fanns redan storebror Elias. De två första åren levde Jean i Bräcke, mellan Sundsvall och Östersund. Han bodde hos en svensk familj och lärde sig svenska. Via en städfi rma landade han så småningom som diskare på ett familjebageri. Jean satsade och det uppskattades. Så ägarna föreslog att han skulle starta ett bemanningsföretag inom disk och transport. En anställd blev snart två, som blev tre, fyra, fem… I dag är Jeans företag väletablerat, med ett tjugotal anställda. – Jag hade ingen aning om att jag skulle driva eget! Men jag är stolt varje gång en ny kund kontaktar mig, säger Jean. Han rattar dagligen en av lastbilarna och levererar kvalitetsbröd till kunder runt om i Stockholm. Jobbet tar en stor del av tiden, men familjen är helig. På söndagarna samlas de som kan hemma hos Jean eller brodern Elias, som bor granne. – Att äta tillsammans med sin familj är viktigt för oss libaneser. Gamla, unga och vänner till familjen samlas varje vecka och lagar mat tillsammans, dricker ett glas arrak och skojar med varandra. Det fi nns mycket värme i dessa möten, menar Jean. Ofta ses man redan till frukost och äter nygrillat lamm. Senare på dagen blir det lunch, som så småningom övergår i middag. Tjugo, trettio personer umgås och mår bra tillsammans. MATEN ÄR SMAKRIK men inte stark. Mängder av bladpersilja, mynta och olivolja används som smaksättare till grönsaker, lamm, kyckling, fetaost och kik ärter. Till maten serveras självklart pitabröd, ett mjukt bröd som används som wrap. – Mitt bästa barndomsminne är på sommaren när vi vaknade, gick ut på balkongen och pappa frågade vad vi ville ha till frukost. Nybakat pitabröd och en cola, så klart! Det händer att Jean bakar sitt eget pitabröd, kryddat med bland annat oregano, när fredagskörningarna är över. – God mat är en självklarhet för mig. Och jag vill att mina barn ska få smaka det bästa av både libanesisk, svensk och italiensk mat. När de samlas är det generöst med både smaker och volymer. Meze ena dagen, pasta nästa och köttbullar den tredje. Familjen Sarkis matglädje är gränslös. B U F F É 4 • 2013 5 Libabröd Större variant av pitabröd. Rakakat Degrullar fyllda med ost. Labne Klassisk yoghurtröra med vitlök och örter som mynta och persilja. Tahini Paste av mixade rostade sesamfrön. Flitigt använd som smaksättare. Hummus Kikärtsröra, smaksätts ofta med citron, vitlök och sesampaste. Mhamara Röra av mixade valnötter och paprika. Baba ganoush Röra på mixad grillad aubergine smaksatt med citron, vitlök och sesampaste. Kafta Kryddad köttfärs, ofta av nöt eller lamm, som formas som bollar eller rullar, ibland på spett. Tabbouleh Citronsyrlig persiljesallad med lite bulgur och tärnade tomater.