Buffé 1
AUBERGINERÖRA Härligt krämig och mild röra på aub
ergine som först bakas mjuk i ugnen. FÖR 4 PERSONER 2 auberginer (ca 600 g) 1 vitlöksklyfta 4 msk färskpressad citronjuice TABBOULEH Det arabiska ordet tabbüle betyder lite kryddigt. Jean lägger tonvikten på rikligt med persilja och enbart lite bulgur. Servera den gärna direkt efter tillagning. Bjud på meze Jean grillar kryddiga HUMMUS En älskad kikärtsröra i hela Mellanöstern. Alla har sitt eget recept. Så här gör familjen Sarkis. FÖR 4 PERSONER 1 burk kikärter (ca 400 g) 1 vitlöksklyfta 2 msk tahini (sesampaste) 3 msk färskpressad citronjuice ½ tsk spiskummin 1 dl olivolja + att ringla över ev rödlök till garnering salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av kikärterna. Skala och grovhacka vitlöken. 2. Mixa kikärter, vitlök, tahini, citronjuice, spiskummin och olivolja med stavmixer eller i matberedare. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. 3. Lägg upp i en skål och ringla över lite extra olivolja. Garnera ev med rödlök. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 2 tsk tahini (sesampaste) olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Dela auberginerna på längden. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter. Gröp ut köttet med en sked. Skala och grovhacka vitlöken. 3. Mixa aubergineköttet med vitlök, 4 msk olivolja, citronjuice, tahini, 1 tsk salt och 2 krm peppar med stavmixer eller i matberedare. Lägg upp i en skål. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MHAMARA Paprikornas sötma kommer fram ännu mer när de rostas i ugnen. Mixa med valnötter till en knallorange röra. FÖR 4 PERSONER 3 röda paprikor 1 ½ dl valnötter 2 krm paprikapulver olivolja salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250°C. 2. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalsidan upp på en bakpappersklädd plåt. Grilla mitt i ugnen ca 30 minuter, tills skalen börjar bli svarta. 3. Lägg paprikorna i en skål och täck med en tallrik. Låt stå ca 15 minuter. Låt svalna och dra av skalen. 4. Mixa paprikorna med valnötter, paprikapulver och 1 msk olja med stavmixer eller i matberedare. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. köttfärsspett och bjuder med persiljig tabbouleh och goda röror. LABNE Fräsch yoghurtsås som passar till mycket. Satsa på en fet yoghurt! FÖR 4 PERSONER 3 dl matyoghurt (10 %) 1 vitlöksklyfta 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad mynta salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nriv vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Himmelskt för dippälskarna B U F F É 4 • 2013 7